18 Yaş Altı Çocuklar Yurtdışı Turuna Tek Başına Katılabilir Mi?

Avrupa Rüyası Blog

18 Yaş Altı Çocuklar Yurtdışı Turuna Tek Başına Katılabilir Mi?

18 yaşına henüz girmemiş, yetişme çağında olan her gencin aklının bir köşesinde bulunan bir sorudur bu. Reşit değilim, yurtdışına çıkabilmek için 18 yaşına girmem gerekiyor mu? Hayır, reşit olmanız gerekmiyor yurtdışına seyahat etmek için. Bu seyahat ister eğitim amaçlı isterse gezmek veya başka bir ülkeye yerleşerek orada yaşamınızı sürdürmek için olsun 18 yaşınızı beklemenize gerek yok. Hatta kendinize ait bir pasaporta sahipseniz hiçbir belgeye ihtiyaç duymadan yurtdışına çıkma imkânınız var. Bunu biliyor muydunuz? Bence bilmiyordunuz ve şimdi bizlerden öğrendiniz. Ancak kendinize ait pasaportunuz yoksa üzülmeyin. Anne ve babanızın onayı ve izni ile ve belli koşulları yerine getirerek ve evrak prosedürlerini hallettikten sonra yurtdışına çıkmak bir hayalden daha yakın… Ancak pasaport sahibiyim,  kimseye ihtiyaç duymadan, kimseye haber vermeden alır başımı giderim gibi bir şey yok. Bunları söylüyoruz çünkü gençlik başımda duman çağlarınızda bu düşünceye kapılıp, alır başımı giderim ben kimseye bir şey dememe gerek yok dediğimiz dönemlerden geçtiğimiz yaşlar 18 yaş altı yaşlarıdır. Hayatınızda bir kez ile olsa bunu demiş olma ihtimaliniz vardır. Ancak bu ekonomik sıkıntı da yurtdışına çıkmak kim biz kim, biz arkadaşlarımızla bir kafede bile zor oturuyoruz dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, şu anki ekonomik şartlar bizleri zorlasa da ekonomik yönden hayallerin sınırı yoktur. Hayal etmek insanı zinde tutar, hayata bağlar. Sizde belki okuldaki üstün başarınızdan dolayı eğitiminize yurtdışında devam eder, kariyerinize yurtdışında devam etmek isteyebilir ya da aile yakınlarınızın yanında yaşamak için yurtdışına taşınabilirsiniz. Hayatın yaşa bakmadan önümüze sundukları değişir. Bizde bu yazımızda 18 yaş altı çocukların yurtdışına çıkmak için neler yapması gerektiğini ve nasıl prosedürlerden geçmesi gerektiğini detaylı olarak kaleme alacağız. Gelin tek tek bu prosedürleri beraber inceleyelim:

18 Yaş Altı Çocuklar Tek Başına Seyahat Edebilir Mi?

Bu sorunun yanıtı çoğu kişide kafa karışıklığı yaratmaktadır. Çocuğum yurtdışına eğitime gidecek ya da bir akrabamızın yanına gezmek amaçlı gitmek isterse yurtdışına tek başına gidebilir mi? Çocuğumun yurtdışına çıkış izni için nasıl yol izlemeliyim? 18 yaş altı yurtdışı muvafakatnamesi nereden ve nasıl alınır? Gibi soruları kendimize sorar dururuz. Artık bu soruları kendinize sormanıza gerek kalmadı. Bizler sizler için bütün soruların cevaplarına tek tek yanıt verdik.

18 Yaş Altı Çocukların Yurt Dışına Çıkma Prosedürleri

18 yaş altı çocuklar yurtdışına yönelik seyahatlere katılabilmek için reşit olmalarını beklemek zorunda değillerdir. Küçük, anne ve babasının izni ve noterden onaylanmış muvafakatname belgesi almak kaydı yurtdışına çıkabilmektedir. Eğer 18 yaşından küçük olan birey pasaport sahibi bir kişi ise yakın aile üyelerinden izin ve onay gerekmez. Yalnız, yurtdışına yanında aile üyelerinden herhangi bir yakını

olmadan gezmeye, eğitim veya yakın akrabalara ziyaret amaçlı seyahat programlarına katılmada ailesi tarafından elle yazılmış ıslak imzalı bir dilekçe ile yurtdışına tek başına çıkmasına 18 yaş altı bir gencin izin verilmektedir. Ayrıca reşit olmayan gence pasaport kontrolüne kadar ailesi eşlik etmek zorundadır.

18 Yaş Altı Çocuklarda Muvafakatname Belgesi Yurtdışına Çıkmak İçin Neden Gereklidir?

Eğer çocuğunuz varsa ve evli olup çocuğunuz ile yurtdışına seyahat etmek istiyorsanız,  boşanmış ebeveynlerseniz de çocuğunuzla yurtdışı seyahatine çıkmak için ya da çocuğunuzun tek başına seyahat etmesi için eşinizin onayını almanız gerekmektedir. Noter huzurunda imzalı beyan vererek muvafakatnameyi almanız mümkündür. Yoksa aksi halde çocuğunuzu yurtdışına çıkarmanız imkânsızdır.

Yurtdışına Çıkmak için Muvafakatname Nasıl Alınır?

18 yaş altı bir çocuğun yurtdışına çıkış muvafakatnamesi alabilmesi için anne baba onayı gerekmektedir. Anne baba boşanmış ise çocuk üzerinde velayet hakkı olmayan ebeveynden izin alınırken; anne baba boşanmamış ise her iki tarafında izninin alınması gerekmektedir. Eğer boşanmış ebeveynlerden bir taraf bile çocuğun yurtdışına çıkışına izin vermediği durumlarda çocuk yurtdışına zorla çıkartılamaz. Yasaktır. Yurtdışına çıkmak için alınan bu izne muvafakatname adı verilmektedir. Yurtdışına çıkacak çocuğun yanında ebeveynleri tarafından ıslak imza ile hazırlanış basit bir dilekçe bulundurularak, çocuğumun bu ülkeye veya şehre seyahat etmesine izin veriyorum gibisinden örnek bir dilekçe bulundurmak bazen gerekli görülmese de pasaport kontrol noktasında ilgili memurlar tarafından bu belge de sorulabilmektedir. Siz her şeyi önceden düşünerek tüm belgeleri önceden hazırlayınız. Noter onaylı muvafakatname ayrı, dilekçe ayrı. Her ikisini de önceden hazır etmenizde yarar var.

Yurtdışına Çıkmak için Muvafakatname Nereden Alınır?

18 yaş altı bir çocuğun yurtdışına çıkması için gerekli olan muvafakatname noterler tarafından verilmektedir.  Noter huzurunda ve başka bir ülkeye seyahat durumunda bu belgenin geçerlilik kazanabilmesi için çocuğun veli/vasisi tarafından bu belgenin imzalanması gerekmektedir. (Çocuğun üzerinde hak sahibi olan yasal temsilci de en yakın Nüfus Müdürlüğüne giderek de muvafakat beyanı verebilir.) Ancak bu belgelere sonradan eklemeler çocuğun seyahat edeceği ülkelerin prosedürlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Eğitim Amaçlı Tek Başına Yurtdışına Çıkmak İçin Ebeveynlerden İzin Almak

Türk kanun ve kurallarına göre eğer çocuk eğitim amaçlı yurtdışına gidecekse ve çocuğun anne babası boşanmış velayeti annede ise çocuğun eğitim amaçlı seyahatlerde babanın iznine başvurulmamaktadır. Bu durum her koşulda sağlanmamaktadır. Çocuğun geleceği ve sosyal hakları söz konusu durumlarında kanun ve kurallarda esneme yapılmaktadır.

Eğitim Gören Çocuğun Yurtdışına Çıkması İçin Gerekli Belgeler

Eğitimine devam eden 18 yaşından küçük olan çocuğunuzun yurtdışına çıkması için gerekli olan belgeler yasal prosedürlerle aynı olmakla birlikte yalnızca, seyahat etmesi için çocuğun okulundan da belge alması gerekebilir.

Ebeveyn Olmadan Çocuk Yurtdışına Çıkabilir mi?

Bu sorunun cevabı evet tek başına anne babası olmadan çocuk yurtdışına seyahat edebilmektedir. Ancak çocuğun yanında noter onaylı muvafakatname, pasaport, kimlik, vize gibi belgelerin bulunması şartı ile yurtdışına çıkmasına izin verilmektedir.

Çocuk Tek Ebeveynle Yurt Dışına Çıkabilir Mi?

Evet. Çocuğunuzla tek başınıza yurtdışına çıkabilirsiniz. Eğer boşanmış bir ebeveyn iseniz karşı taraftan çocuğun yurtdışına çıkmasına izin verdiğine yönelik hazırlanmış dilekçe almanız ve bu dilekçeyi ilgili kişilere göstermeniz seyahatiniz için yeterli olacaktır.

Muvafakatname de Geçerlilik Süresi Var Mı?

Muvafakatname geçerlilik süresi belgenin üzerinde belirtilen süreyi kapsamaktadır. Yurtdışı seyahatlerinde çocuk için verilen muvafakatname süreleri 6 ayı kapsamaktadır.

Muvafakatname Almak zorunlu Mu?

18 yaş altı çocukların yurtdışına çıkarılması prosedürlerinde muvafakatname almak zorunludur. Pasaport işlemleri için bu belgeye başvurmak zorundasınızdır.

Kısaca; Siz 18 yaş altı gençler: Siz yeter ki seyahat etmek isteyin engeller, prosedürler aşılmak için var. Bizlerde bu prosedürleri aşmanız için her zaman bir yazı kadar uzağınızdayız.

BLOG KATEGORİ