Bordo Pasaport Nedir? Nasıl Alınır? Bordo Pasaport Evrakları Nelerdir?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışındaki ülke ve şehirlerin kapısını aralamak için pasaport şart. Peki, pasaport nedir? Nasıl çıkartılır? Kaç çeşit pasaport vardır? Bizler hangi pasaporta sahip olmalıyız diyorsanız soruların cevapları bugünkü yazımızda keyifli okumalar…

Pasaport Nedir?

Yurtdışına seyahat etmek için ülkeler bizden pasaport istemektedir. İster eğitim ister tatil isterseniz de iş seyahati için yurtdışına seyahat ediniz. Pasaport çıkarmanız şart. Peki, bu pasaport nedir? Pasaport; yurtdışına çıkmak üzere plan program yapmaya başladığınız süreçte; seyahat edeceğiniz ülkelere giriş ve çıkışınızda yanınızda bulundurulması zorunlu olan belgedir.  Yani Yurtdışındaki seyahat süresinde pasaport sizlerin ikinci kimliğinizdir. Kaybetmeniz durumunda tatiliniz bir anda hüsranla sonuçlanabilir. O nedenle pasaportunuzu seyahatiniz boyunca kimliğiniz ile birlikte korunaklı yerde yanınızdan ayırmayınız. Yurtdışında uluslararası ülkelerde geçerliliğe sahip olmakta pasaport; okyanuslar ötesi ülkelerin kapısını aralamanın anahtarıdır. Peki, sizler yurtdışına seyahat etme plan ve programları içerisinde iseniz hangi pasaporta sahip olmanız gerektiğiniz biliyor musunuz? Bilmeyenleriniz için bizler Avrupa Rüyası yurtdışı tur programları düzenlemekte tur acentası olmakla birlikte; ayrıca yurtdışı seyahat deneyimlerimizi blog sayfamızda sizlerle paylaşarak; yurtdışı seyahatleri hakkında aklınızda soru işareti oluşturmakta her konuya eğlenceli ve keyifli yazılarımız ile açıklık getirmeye çalışmaktayız. Bugün sizler için ele aldığımız konu pasaport çeşitleri ve pasaport çeşitleri içerisinde yer almakta Bordo pasaportu ele alacağınız tüm ayrıntılarıyla…

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

Çalıştığınız ve içerisinde yer aldığınız meslek grubuna göre pasaport sahibi olabileceğinizi biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız sorun değil biz siz değerli okuyucularımız ve seyahat severlerimiz için yurtdışında seyahat etme üzerine deneyim ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşarak çıkacağınız yolculuğunuzun keyifli ve konforlu olmasını sağlamaktayız. Peki, kaç çeşit pasaport vardır. Bunlar:

1 Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabileceği umama mahsus pasaport türüdür.

•     Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.

•     Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.

•     18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.

•     18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaporttur. Bu pasaport ile:

•     Bu pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.

•     Bu pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişiler bu pasaporta sahiptirler. Bu pasaport ile:

•     Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkün

•     Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen seyahat pasaportudur.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetmeniz durumunda ya da pasaport süresinin bitmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport çeşididir. Peki, Bordo pasaport( Umuma Mahsus Pasaport) ne işe yaramaktadır?

Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport Nedir?

Umuma pasaport diğer adıyla bordo pasaport, İç İşleri Bakanlığı tarafından yalnızca Türk vatandaşlarına yurtdışında seyahat etmeleri için verdiği uluslararası geçerliliği olan kimlik belgesidir.  Türk vatandaşları bordo pasaport ile yurtdışına seyahat edebilir ve Türkiye ile aralarında vize muafiyeti anlaşmalı olan ülkelere yalnızca bordo pasaport ile giriş yapabilmektedir.

Umuma Mahsus Ne Anlamına Gelmektedir?

Umuma Mahsusu kelimesinin anlamı herkese açık, herkes için anlamına gelmektedir. Yani herkes yurtdışına seyahat etmek için Umuma Mahsus pasaport başvurusu yapabilmektedir.

Kimler Bordo Pasaport Alabilmektedir?

Her Türk vatandaşı bordo pasaport alma hakkına sahiptir. Pasaport çeşitleri bordo, yeşil, gri, diplomatik ve geçici olarak ayrılmaktadır.

  • Yeşil pasaport devlet memurlarına,
  • Hizmet( gri) pasaport; bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişilere
  • Diplomatik pasaport; Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına,
  • Geçici pasaport ise pasaportunuzu yurtdışında kaybetmeniz durumunda geçici bir süre Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport çeşididir. Bunlar dışında yurtdışına seyahat etmek için her Türk vatandaşı Bordo pasaport sahibi olmak zorundadır.

Umuma Mahsus (Bordo Pasaport) Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Bordo pasaport sahibi olmak her Türk vatandaşının hakkıdır. Peki Umuma Mahsus Pasaport diğer adıyla bordo pasaport nasıl çıkartılır sorusuna cevap arıyorsanız; ayrıntıları tek tek yazımızda sizler için madde madde yazdık. Bordo Pasaport Çıkarma aşamaları:

  • Umuma mahsus pasaport başvuruları için il ve ilçe nüfus müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir
  • Umuma pasaport almak için öncelikle randevu almanız gerekmektedir
  • Almak istediğiniz pasaport türünü Umuma Mahsus Pasaport seçeneği olarak işaretleyiniz
  • Kişisel bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde sisteme kayıt ediniz
  • Pasaportu almak için seçeceğiniz randevu bölgesindeki saat ve gün aralıklarını belirleyiniz
  • Kaydınızı tamamlayınız.
  • Seçtiğiniz gün, tarih ve saat aralığında sizden talep edilmekte evraklar ile başvuru merkezine müracaat ediniz.
  • Harç ve defter ücretini yatırdığınıza dair evrak dokümanları da yanınızda götürünüz
  • Tüm evraklarınızı teslim ediniz ve işlemlerin tamamlanmasını bekleyiniz.

Yurt İçinde yaşayan vatandaşlarımız yanı sıra yurtdışında yaşamakta Türk vatandaşlarımız gerekli belgeleri tamamlayarak bağlı bulundukları konsolosluklara bordo pasaport başvuru için müracaat edebilmektedirler. Dilerseniz de o randevu haricinde Alo 199 hattını arayarak randevu talebinde bulunabilirsiniz.

Umuma Mahsus Bordo Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bordo pasaport başvurusunda bulundunuz ve evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde toplama aşamasına geçtiğiniz süreçte; sizden talep edilmekte belgeler:

  • Nüfus kartı veya geçici nüfus belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Varsa eski pasaportunuz
  • Pasaport harç ve defter ücreti makbuzları (25 yaşın altındaki öğrencilerin harç bedeli yatırmasına gerek yoktur.)
  • Bordo pasaport almak isteyen öğrenciler için 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi
  • Reşit olmayan kişiler ve engelli bireyler için muvafakatname belgesi

2024 Umuma Mahsus Pasaport Süresi Ne Kadardır?

Bizler tarafından adını kapağındaki renkten almakta Bordo pasaport ancak diğer adıyla umuma mahsus pasaport 38 sayfadan oluşmakta olup; geçerlilik süreleri  6 ay ile 10 sene arasında değişen geçerlilik süresi bulunmaktadır.

2024 Pasaport Harcı ve Defter Ücretleri Ne Kadardır?

Pasaport harç bedeli ve defter bedeli ücretleri her yıl güncellenmekte olup; 2024 Ocak ayı itibariyle belirlenmiş fiyatları biz sizler için aşağıda yer verdiğimiz tabloda açıklayacağız. Pasaport başvurusu yaptığınız da harç ve defter ücretini ödemeyi unutmayınız ve bu evrakları diğer evraklar ile yanınızda götürerek teslim ediniz. 2024 Pasaport harcı ve defter bedeli ücretleri:

Süre

Harç Ücreti

Defter Ücreti

Toplam

6 Ay

1639,30 TL

790 TL

2429,30 TL

1 Yıl

2396,60 TL

790 TL

3186,60 TL

2 Yıl

3912,60 TL

790 TL

4702,60 TL

3 Yıl

5558,30 TL

790 TL

6348,30 TL

3-10 Yıl

7.833,00 TLTL

790 TL

8623,00 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLOG KATEGORİ