ÇOCUKLA YURTDIŞI TURUNA ÇIKMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Avrupa Rüyası Blog

ÇOCUKLA YURTDIŞI TURUNA ÇIKMADAN ÖNCE BİLMENİZ GEREKENLER

Seyahat etmek ve yurtdışı gezisi planlamak, öncesinde ve sonrasında belli hazırlıklar gerektiren önemli bir süreç iken; çocukla yurtdışı turu planlamak daha kapsamlı bir süreç haline gelebiliyor. Özellikle ilk kez çocukla yurtdışı seyahati yapacak ailelerin öncesinde yaşadığı ‘ne yapmam gerekiyor, unuttuğum bir şey var mı’ endişeleri; bazen seyahat heyecanının önüne geçip seyahat planlarının rafa kalkmasına bile sebep olabiliyor. Biz de boş durmadık ve hem tüm bu süreci doğru yönetmek hem de çocuğunuz ile birlikte yapacağınız yurtdışı seyahatinizi daha da kolaylaştırmak adına sizin için çocukla yurtdışı seyahat rehberini hazırladık.

İşte çocukla yurtdışı turuna çıkmadan önce bilmeniz ve yapmanız gerekenlerin adım adım listesi…

Çocukla Yurt Dışı Seyahati Öncesi Yapılacaklar Listesi

Yurtdışı seyahati planlıyorsanız eğer ister çocukla ister kendi başınıza hiç fark etmez düşünmeniz gereken ilk adım pasaport adımıdır. Yurtdışı seyahati yapacak her bireyin kendi pasaportunun olması gereklidir. Dolayısı ile çocuğunuz ile birlikte yurtdışı gezisi planlıyorsanız ilk yapmanız gereken ona bir pasaport çıkartmak olacaktır. Çocuğunuz bir günlük olsa dahi bu kural geçerlidir.

Peki, pasaport başvuru randevusu nasıl alınır? Pasaport işlemleri eskiden il ve ilçe emniyet müdürlükleri tarafından yürütülmekte iken; günümüzde pasaport başvuru işlemleri il ve ilçe nüfus müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Dolayısı ile pasaport başvurusu için ilk yapmanız gereken online olarak randevu almaktır.

Çocuk ya da bebek pasaport başvurusu esnasında belirtmemiz gereken en önemli nokta anne ve babanın birlikte müracaat etmesi gerekliliğidir. Ebeveynlerden birisi başvuru randevusuna gelemiyorsa noterden muvafakatname belgesi düzenlenmesi gerekir. Ayrıca çocuk ya da bebek pasaport randevusu esnasında çocuğunuzun da yanınızda olması şarttır.

Çocuklara ve bebeklere verilen pasaport süresi en fazla 5 yıllık olmaktadır. 18 yaşın altındaki tüm çocuklar için bu süre geçerlidir.

Şimdi size güzel bir haberimiz var! 25 yaşa kadar olan ve aktif bir öğrenci belgesi bulunan tüm çocuklar için ödenecek pasaport ücreti sadece defter bedeli şeklindedir. Üstelik buna ana okul dönemi de dâhildir. Yani çocuğunuz eğer anaokuluna gidiyorsa öğrenci statüsüne girdiği için sadece defter bedeli ödemeniz yeterlidir.

Çocukla seyahat etmek için güzel bir haberimiz daha var! Yurtdışı seyahati esnasında yatırılması gereken yurtdışı harç pulu 7 yaşından küçük çocuklar için alınmamaktadır.

Çocukla Yurtdışı Seyahati: Vize İşlemleri

Çocukla yurtdışı gezisi planlarken eğer T.C pasaport sahibi olan kişilerden vize isteyen bir ülkeye seyahat etmek istiyorsanız tabii ki çocuğunuz ya da bebeğiniz için de vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için vize başvurusu esnasında onun adına ayrıca başvuru formu doldurmanız yeterli olacaktır. Her bir ülkenin vize başvurusu esnasında prosedürü ve istediği evraklar farklı olduğu için bu konuda başvuracağınız ülkenin konsolosluğundan bilgi almanız gerekebilir.

Vize başvurusu esnasında insanların en çok şikâyet ettiği konulardan birisi de vize ücretleridir. Çocukla yurtdışı seyahati planlayanlar için güzel haber ise; vize ücretinin 0-12 yaşa kadar ücretsiz olmasıdır. Ancak vize başvurusunu aracı kurumlar ya da seyahat acentaları aracılığıyla yapıyorsanız çocuğunuz için de hizmet bedeli alınacaktır.

Çocukla Yurtdışı Seyahati: Konaklama

Pasaport ve vize işlemlerini planladıktan sonra sıradaki adım gideceğiniz yerdeki konaklama yerini belirlemenizdir. Çocukla yurtdışı gezisi planlıyorsanız bu planın en önemli adımlarından birisi hiç şüphesiz güzel bir konaklama deneyimi yaşamanız için yapacağınız hazırlıklardır.

Çocukla yurtdışı seyahati esnasında konaklama yerini planlarken dikkat etmeniz gereken şeyler elbet ki kendi aile dinamiklerinize göre belirlenir. Ancak ayrı yatak odaları, yemek pişirebileceğiniz bir mutfak olması ve çamaşır yıkama olanakları gibi olanaklar çocuk sahibi aileler tarafından en çok tercih edilen olanaklardır. Bu sebeple çocuklu seyahatlerde Airbnb sitesi üzerinden ev kiralamak daha iyi bir alternatif olabilir.

Çocukla Yurtdışı Seyahati: Valiz Hazırlık Aşaması

Çocukla yurtdışı seyahati öncesinde bir diğer önemli adım da seyahat valizlerini hazırlama aşamasıdır. Çocuklu aileleri en çok zorlayan ve genelde ‘bir şey unuttum mu acaba, bunu da alsam mı acaba’ tedirginlikleri yaşatan süreç valiz hazırlık sürecidir. Özellikle ucuz uçak bileti kampanyalarından bilet aldıysanız ve bagaj hakkınız sadece kabin boy ise bu konu daha da önemli bir hale gelebilir.

Çocukla yurtdışı turu öncesinde valiz hazırlarken yanınıza mutlaka almanız gerekenler listesinde ilk sırada bizce ilaçlar yer almalıdır. Hava değişimi, ülke değişimi, yolculuk süresi düşünüldüğünde çocukların hasta olma ihtimali olabilir. Özellikle ateş düşürücü, ağrı kesici, takviye vitamin ilaçları, balık yağı, serum fizyolojik gibi ilaçlar, yanınızda olması gereken temel ilaçlardır. Üstelik bunları yanınızda taşımanız ve uçak içerisine almanız hiçbir şekilde sorun yaratmamaktadır. Bu ilaçları alırken tek dikkat edilmesi gereken konu 100 ML geçmemesi ve mümkünse bir kilitli poşet içerisine konulmasıdır.

Çocukla yurtdışı turu öncesinde valiz hazırlarken yanınıza mutlaka alın diyebileceğimiz şeylerden birisi de hiç şüphesiz yemek malzemeleridir. Özellikle bebekle yurtdışı seyahati planlıyorsanız mama, tarhana, peynir, makarna, sütlaç, konserve mamalar sizi kurtaracak olan ürünlerdir ve kabin bagajı ya da el bagajında sorunsuz taşınabilir. Sadece uygun bir şekilde paketlemeniz ve 100 ML geçmeyecek şekilde porsiyonlamanız yeterli olacaktır. Sebze püreleri ve yine kendinizin hazırlayacağı meyve püreleri de bebekle seyahatin kurtarıcı ürünleri olabilir.

Valiz hazırlarken kafanızı karıştıran bir diğer adım da şüphesiz ki kıyafet seçimidir. Özellikle çocukla yurtdışı seyahati planlarken kıyafet seçimi ve kaç adet kıyafet alacağınız bazen işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Bunun için çocuğunuz ya da bebeğiniz için gün gün kıyafet kombini yapmanız kurtarıcı olacaktır. Yanınıza en fazla birer takım yedek alıp badi, tayt gibi yer kaplamayan ve değiştirilmesi daha çok gereken kıyafetlerden fazlaca koyarsanız bir sorun yaşamazsanız. Eğer gideceğiniz ülke soğuk bir yer ise ya da kış mevsiminde seyahat ediyorsanız termal içlik ve yün çoraplar valinizde mutlaka olması gerekenlerden, aman unutmayın!

Çocukla yurtdışı seyahati planlarken çocuğunuz tuvalet eğitimindeyse ya da tuvalet eğitimini tamamladıysa portatif tuvaletler hayat kurtarabilir. Katlanan ve sizi tuvalet yeri arama derdinden kurtaran bu portatif tuvaletler, yanınızda olması gerekenler listesinde bizce önemli bir sırada.

Çocukla yurtdışı seyahati öncesinde yapılacak hazırlıkları ve yanınıza almanız gerekenleri kısaca özetlemeye çalıştık. Bunlar haricinde özel ihtiyaçlar ve kişiye göre eklenmesi gereken detaylar elbet olabilir ancak ne olursa olsun planlı olmayı ve yanınıza alınması ve yapılması gerekenleri liste haline getirip yaptıkça işaretlemeyi unutmayın.

BLOG KATEGORİ