Yurtdışına seyahat etmek ve bunun öncesi yapılması gerekli işlemler, prosedürler ve hazırlıklar zaten bizleri bir hayli uğraştırırken ve hatta bazen canımızı sıkacak boyutlara ulaşırken birde çocuklu ebeveyn misiniz? O zaman yurtdışı seyahati öncesi iki katı plan ve program yapmalısınız. Çünkü yanınızda sizlere eşlik edecek bu uzun yolculukta değeri paha biçilemez bir yol arkadaşınız bulunmakta… O zaman çocukla yurtdışı turlarında nasıl bir hazırlık süreci geçirmeniz gerekir? ve seyahat öncesi, sırası ve sonrasında çocukla nasıl seyahat edilir? Konu başlıkları altında sizler ile paylaşacağınız. Keyifli okumalar…
Seyahat etmek ruha ve bedene en iyi gelmekte tedavi yöntemi… Yeni yerler keşfetmek, yeni bir kültürün içinde kendi kültürümüz ile var olmak, farklı medeniyetten insanlarla tanışmak ve ortak duygular içerisinde vakit geçirmek iş hayatımızdaki stresi; günlük hayatımızdaki yorgunluğu üzerimizden bir anda kaldırmakta ve ruhen ve bedenen bizlere iyi gelmektedir. Peki, çocuklu bir ebeveynseniz yurtdışı turu nasıl yapacağız? Çocukla baş etmek zaten zorken bir de yurtdışına çıkmak iki kat bizleri yorar? Kanılarına sahipseniz yazımızı mutlaka okuyunuz. Çünkü çocuklarımız seyahat etmemizin önünde engel oluşturmamakta; seyahat etmemizi engelleyen en önemli faktör; deneyimlemeden oluşmuş kanılarımızdır. Biz tabuları yıkıyor ve şimdiye kadarki en iyi yol arkadaşınız çocuğunuz ile birlikte sizlere unutulmaz bir seyahat sürecine Avrupa Rüyası ailesi olarak davet ediyoruzÇocukla Yurtdışı Turu Öncesi Yapılacak Hazırlıklar
Bir önceki blog yazılarımızı okuduysanız yetişkinler için yurtdışına seyahat etmeden önce yapılması gereken hazırlıkları bir bir yazımızda detaylı bir şekilde sizlerle paylaşmıştık. Peki, çocuklu bir ebeveynseniz nasıl bir hazırlık süreci bizleri bekliyor. Şimdi bu konu üzerinde durarak çocukla yurtdışı turuna çıkmadan önce yapılması gerekenleri sizlere açıklayacağınız ve dikkat etmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşacağız. Çocukla yurtdışı turu öncesi bilmeniz gerekenler:
Çocuklu ebeveynler için seyahat öncesi hazırlık aşamaları:
1. Pasaport ve Pasaport Başvuru Randevusu
Pasaport her yaşta ve her bireyin yurtdışına seyahat öncesi sahip olması bir belge. Yani 1 günlük bebeğinizin bile pasaportu olmalıdır. Pasaport başvurusu için ise; il ve ilçe nüfus müdürlükleri tarafından online randevu alınız ve işlemlere başlayınız.
2. Başvuru Evrakları
Sizlerden ve çocuğunuzdan talep edilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırladıktan sonra; Çocuk ya da bebek pasaport başvurusu esnasında anne baba birlikte başvuru yapmalıdır. Anne veya babadan biri yoksa ise noterden onaylı muvafakatname belgesi düzenlenmelidir. çocuk ya da bebek pasaport randevusu esnasında yanınızda bulunmalıdır. Görevliler çocuğu görmek isteyecektir.
3. Muvafakatname
Yurtdışına seyahat edecek çocuğun anne ve babasının izni olduğuna dair noterler tarafından düzenlenmekte belgeye Muvafakatname denmektedir. Çocuk ya da bebeklere pasaport başvurusunda anne ve babanın birlikte müracaat etmesi istenmektedir. Birlikte başvuru yapamayacaklar ise bu belge sizlerden talep edilmektedir.
4. Başvuru Sırasında
Sizden talep edilmekte evrak prosedürleri eksiksiz bir şekilde tamamlayıp; anne veya baba gelemiyorsa muvafakatnameyi de noterden alarak çocuğunuz veya bebeğiniz ile pasaport başvuruna gitmelisiniz. Çocuğu görevliler görmek isteyecektir.
5. Pasaport Süresi
Yurtdışına seyahat etmek üzere alınmakta pasaport süresi 18 yaşından küçük her çocuk için 5 yıl olmak üzere olacak şekilde hazırlanmaktadır.
6. Pasaport ücreti ve Harç Pulu
25 yaşına kadar öğrenci statüsünde bulunmakta bireylerden pasaport ücreti olarak sadece defter bedeli talep edilmektedir. Ayrıyeten başka bir ücret ödemeniz çocuğunuzdan ve 25 yaşında eğitim görmekte bireylerden istenmemektedir. 7 yaşından küçük çocuklardan harç pulu parası istenmiyor.
7. Çipli kimlik
Günümüz yeni kimlikleri seyahat etmemizde önemli bir faktör. Çipli kimliklerimiz ile yurtdışına vizesiz seyahat edebileceğimizi biliyor muydunuz? Eğer seyahat edeceğiniz ülke çipli kimlik sizlerden talep ediyorsa; tüm bireyler için geçerli olduğu gibi çocuklarda çipli kimlik geçerli.
8. Vize Talep Oluşturma ve Vize Ücreti
Seyahat edeceğiniz ülke sizlerden vize talep ediyorsa; çocuğunuz için vize başvurusunda bulunarak ayrıca çocuğunuz adına vize başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Her ülkenin vize başvuru süreci farklı olduğu için başvuracağınız ülkenin konsolosluğunun web sitesinden evrakları kontrol ediniz. Schengen vize ücreti 0-12 yaşa kadar ücretsiz. Acentalara ya da aracı kuruluşlara yalnızca belli hizmet bedeli ödersiniz bu süreçte.
Seyahat öncesi hazırlıklarımız son hız devam ediyor sırada konaklama ve valiz hazırlıklarımız ile yazımıza devam ediyoruz.
Yurtdışında konaklayacağımız mekâna karar vermek zaten zor iken; çocukla seyahatte konaklamaya iki kat önem vermek gerekmektedir. Konaklayacağınız mekanın hijyeniz ortamında, yatak odalarında yatak düzenine, çocuğunuz için yemek pişirebileceğiniz veya hazırlayabileceğiniz mutfaktan çamaşır yıkama olanaklarına kadar her şeyi göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Konaklayacağınız semtin güvenilir ve temiz olmasına da dikkat etmeyi unutmayınız. Zorlanacağım bu konuda diyorsanız her gece konaklamalı ekstra turlar ile daha fazla yer gezip görme imkânına sahip olacağınız Avrupa Rüyası yurtdışı turları ile eğlenceli, konforlu bir seyahat çocuğunuz ile gerçekleştirmek hayal değil mümkün.
Sırt çantamız seyahat sürecinde yanımızda taşıdığımız evimiz olacaktır. Uzun bir yurtdışı seyahatinden en iyi yol arkadaşınız çocuğunuz ile çıktığınız bu macera dolu serüvende valizinde çok fazla eşyaya yer vermek yerine lazım olabilecek ve hayat kurtaracak gerekli eşyaları yanınızda taşımanız yeterli. Bunlar neler birlikte bakacağız:
1. İlaçlar
Çocukla seyahat ediyorsanız çantanızda mutlaka olması gereken eşyalardan en önemlisi ilaçlardır. Ateş düşürücü, vitamin, balık yağı, serum fizyolojik gibi ilaçlara çocuklu seyahatlerde izin verilmektedir. Bu eşyaları el valizinizde taşımak seyahatte bu eşyalara ihtiyaç duyduğunuzda daha kolay ulaşmanızı sağlayacaktır. İlaç şişeleri çok büyük ise başka bir şişe içerisinde de taşımanız mümkün. Bizden size bir püf nokta…
2. Yemek Malzemeleri
Kolay bozulmayacak ve paketli ambalajlar yanınızda taşıyabilirsiniz. Bunlar; Mama, tarhana, peynir, makarna, sütlaç, konserve mamalar, pekmez gibi gıdaları belli miktarlara bölerek yemek türlerine göre gıdaları termos yemek kapları ve kilitli poşet ya da buzdolabı poşetlerinde kolayca ulaşabileceğiniz yerde taşımanız mümkün.
3. Kıyafetler
Kıyafet konusu çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Eğer bezlenen bir bebeğiniz varsa bebek bezi yolculuk sırasında sizlere yetecek kadar yanınıza almanız yeterli. Seyahat ettiğiniz ülke ve şehirlerde zaten bebek bezleri var. Çocuğunuz için kıyafet konusuna gelirsek gideceğiniz ülkenin iklim durumunu araştırarak her güne bir kombin şeklinde valizinizi kendiniz ve çocuğunuz için hazırlamanız işinizi kolaylaştıracaktır. Yer kaplamayacak ama fonksiyonel ürünler ile seyahat ediniz.
4. Tuvalet İhtiyacı
Çocukla yurtdışı turlarında hayat kurtaran aparat portatif tuvaletlerdir. Sakin ve sessiz bir köşede çocuğunuzun tuvalet ihtiyacını bu aparat ile giderebilirsiniz.
Ve beklediğimiz gün geldi. Tüm hazırlıklar tamam ve yolculuk için seyahat edeceğimiz havaalanı veya otobüs yolculuğumuz şuan itibariyle başlamakta…
Uzun ve birazda hareketli geçen yolculuk sonrası çocuğunuz ile hayalini kurduğunuz ülkedesiniz.
Çocuklar bu dünyada eğlenmeyi en saf şekliyle yaşamakta bireylerdir. Sizlerde çıktığınız bu uzun ve macera dolu yolculukta en iyi yol arkadaşınız çocuğunuzla:
Ve en önemlisi de anın tadını çıkartınız.
Hem çocukları hem de sizi mutlu edecek birbirinden güzel tatil gezi rotaları;
Avrupa Rüyası ile sizlerde dünya ’nın en popüler ülkelerinde vakit geçirmek; yıllardır hayalini kurduğunuz ancak hep ertelemek zorunda kaldığınız yurtdışı tatilini uygun fiyat ve indirim avantajlarımızdan yararlanarak kolayca yaşayabilmek için; bir sonraki rüya rotalarda tekrar buluşmak dileğiyle hep seyahatte ve Avrupa Rüyası ile kalınız.