Yurtdışına seyahat etmek, öncesinde düzenli ve planlı bir organizasyon sürecini kapsamaktadır. Yurtdışına seyahat etmeye karar verdikten sonra hazırlık sürecimiz başlamaktadır. Bu süreç içerisinde ilk olarak vize ve pasaport işlemleri ön plana çıkmaktadır. Bizlerde kusursuz bir tatil süreci geçirmeniz için yurtdışı seyahatleri hakkında merak edilenleri Avrupa Rüyası sosyal medya ve blog sayfamızda sizler ile paylaşıyoruz. Bugün değineceğimiz konu vize nedir? Ve vize reddi sonrası tekrar vize başvurusu yapabilir miyim? Sorusudur. Değineceğimiz konu başlıkları:
- Vize Nedir?
- Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Amacına Göre Vize Türleri Nelerdir?
- Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Vize Çeşitleri Nelerdir?
- Amacına Göre Vize Türleri Nelerdir?
- Vize Nasıl Alınmaktadır?
- Vize Nereden Alınmaktadır?
- Vize Alma Süreci Aşamaları Nelerdir?
- Vize Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
- Vize Reddi Ne Demek?
Vize Reddi Neden Kaynaklanır?
Vize Reddi Sonrası Neler Yapılır? Ve daha fazlası için Avrupa Rüyası yurtdışı tur programlarını ve sosyal medya paylaşımlarını takipte kalınız. Keyifli okumalar ve bolca seyahatler dileriz…
Vize Ne Demek?
- Yurtdışına seyahat etmek için ilgili ülkenin konsoloslukları tarafından giriş-çıkış kapılarında istenilmekte izin belgesidir. Kısaca; vize, yurtdışı seyahati izin belgesidir. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok yurtdışındaki ülke ve şehirlere seyahat etmek istiyorsanız kolay vize alma yöntemleri nelerdir? Şimdiden araştırmaya başlayınız.
Vize Nereden Alınmaktadır?
Vize başvurusu süreci, sizden talep edilmekte olan evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayarak vize başvuru merkezlerinden randevu talep edilerek alma sürecini kapsamaktadır. Vize almak için başvurabileceğiniz merkezler:
- İlgili ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
- Başkonsolosluk
- Konsolosluk
- Bazı ülkelerin Fahri Başkonsoloslukları ya da Fahri Konsolosluklar
Peki, bizler hangi vizeyi almalıyız?
Vize Çeşitleri Nelerdir?
Vize alırken seyahat amacınız vize alma sürecinizi etkilemektedir. Mesleğiniz, meslekteki kaçıncı yılınız, gelir düzeyiniz, eğitim ya da iş amaçlı seyahat gerçekleştiriyor oluşunuz... Sizler peki, hangi vize sizlerin yurtdışı anahtarınız?
1. Schengen Vizesi
Birden fazla ülkeye tek bir vize ile seyahat etme hakkını sizlere tanıyan vize çeşidine denir. Detaylı bilgi için Avrupa Rüyası sosyal medya ya da blog sayfasını takip edebilirsiniz.
2. Transit Vize
Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağınız ülke tarafından sizlere verilmekte geçici düzenlenmekte vizeye transit vize denmektedir.
3. Sınır Kapısı Vizesi
Sınır kapısında vize veren ülkeleri biliyor musunuz? Sınır kapısında vize veren ülkeleri merak ediyorsanız listede şaşıracağınız birçok ülkenin olduğunu şimdiden sizlere söylemeliyiz. Merak edenleriniz Avrupa Rüyası Blog sayfamızdaki yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.
4. E- Vize( Online Vize)
E Vize, uzun süreli seyahatlerde ya da meşakkatli bürokratik işlemleri daha hızlı bir şekilde çözmek amaçlı havalimanı ve sınır kapısında verilmekte online vize alma sistemidir.

Amaçlarına Göre Vize Türleri Nelerdir?
Yurtdışına ne amaçla seyahat edeceksiniz? Sorusu önemlidir. Vize başvurusu sırasında hangi amaçla seyahat edecekseniz o amaca hizmet etmekte vizeye başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvurunuz Red cevabı alacaktır.
Amacına Göre Vize Türleri
Turistik Vize: Tatil amaçlı seyahatler
İş Vizesi: İş amaçlı seyahatler
Öğrenci Vizesi: Eğitim amaçlı seyahatler
Çalışma Vizesi: Bir ülkede çalışmak amaçlı seyahatler
Transit Vize: Aktarmalı uçuşlar
Schengen Vizesi: Çoklu yurtdışı seyahatlerinde kullanılmakta vize çeşitleridir.
Vize Alma Süreci Aşamaları Nelerdir?
Vize Red cevabı almadan vize sahibi olmak için sırasıyla gerçekleştirmeniz gereken aşamalar:
Başvuru Formu Aşaması
- İlgili ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliği web sayfasındaki başvuru formunu doldurunuz
Gerekli Belgeleri Toplama Aşaması
- Pasaport
- 2 adet güncel biyometrik fotoğraf
- Aile toplum kâğıdı
- Sağlık sigortası
- Gelirinizin yeterli olduğuna dair banka hesap dökümü
- Mesleki durum belgesi
- İkametgâh belgesi
- Evlilik cüzdanı (Evliler için)
Randevu Alma Aşaması
Vize evrakları öncesi 1 ay ya da 15 gün öncesi randevu alınız.
Vize Ücretini Yatırma Aşaması
- Ülkeden ülkeye değişkenlik göstermekte vize ücretlerini ilgili ülke konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL ya da döviz olarak ödeyebilirsiniz.
Başvuru Süreci Takip Etme Aşaması
Vize başvurunuz belgelerinizi ve başvuru formunuzu teslim ettikten sonra başlamaktadır.
Vize Onayı veya Reddi Durumu
- Vize sonucunuzu öğrenmek için doğrudan konsolosluğa gidebilir veya vize işlemlerini takip eden kişi ya da kurum da sizlerin adına vize sonucunu alabilmektedir. Vize sonucunuzu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresinize gönderilmekte postayı da bekleyebilirsiniz.
Vize Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?
Yurtdışına seyahat etme hazırlıkları yapıyor iseniz şuan ki en önemli konunuz vize başvurusu nasıl yapılır? Sorudur. Peki, vize işlemleri aşamaları:
- Konsolosluklara veya konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kurumlara veya aracı kurumlara başvuru yapınız.
- Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol ediniz. En az 6 ay geçerlilik süreci olan pasaportunuz olmalıdır.
- Vize başvuru öncesi sizden talep edilmekte evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayınız.
- Vize başvurusu için 1 ay ya da 15 gün öncesinden ilgili kurumdan randevu alınız.
- Vize başvurusu için gerekli formları ilgili kurum sitesinden tamamlayınız.
- Mülakat sonrası ilk kez vize için başvuru yapıyorsanız 5 yıl sistemle kayıtlı kalmakta parmak izi vermeniz gerekmektedir. Bu parmak izi yenileme her ülkede olmasa da İngiltere ve Amerika gibi ülkeler için her başvuruda parmak izi vermeniz gerekir.
- Parmak izi işlemleri sonrası vize ücretini ilgili ülke konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL ya da döviz olarak ödeyebilirsiniz.
- Vize takibinizi “başvuru takip fişi” ile internet üzerinden veya telefonla arayarak vize işlemlerinin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.
- Vize sonucunuzu öğrenmek için doğrudan konsolosluğa gidebilirsiniz veya vize işlemlerini takip eden kişi ya da kurum da senin adına vize sonucunu alabilmektedir. Vize sonucunuzu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresinize gönderilmekte postayı da bekleyebilirsiniz.
Vize başvurusu yapmak için konsolosluklara gitmeye vaktim yok çok yoğun çalışıyorum diyorsanız da sizlere kolaylık sağlaması açısından e-vize ya da tur şirketleri ile vize almak için danışmanlık hizmeti vermekte ve vize almanızı kolaylaştırmakta; dünyanın 62 ülke 185 şehrine turlar düzenlemekte Avrupa Rüyası ile vize sürecinizi rahatça geçirebilirsiniz.
Peki, vize başvurumuz Red cevabı alırsa tekrar vize başvurusu yapabilir miyiz?
Vize Reddi Ne Demek?
Vize reddi, seyahat edeceğiniz ilgili ülkeye bazı durumlar nedeniyle sunduğunuz belgelerin geri çevrilmesi ve başvurunuzun kabul edilmemesi durumudur. Bu duruma ise vizenin reddedilmesi denir.
Vize Reddi Sebepleri Nelerdir?
Yurtdışına seyahat etmek için bazı ülkeler bizlerden vize talep etmektedir. Vize reddi başvurusu süresince sizlerden yerine getirmenizi istedikleri prosedürleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlamanız ve başvurunuzu gerçekleştirmeniz istenmektedir. Peki, vize reddi neden kaynaklanmaktadır?
- Vize başvurusu esnasında verdiğiniz evraklarda eksikler,
- Vize başvurusu esnasında teslim ettiğiniz evraklarda yer alan hatalı ve yanlış bilgiler,
- Seyahat amacınıza hizmet etmeyen vize başvurusu,
- Vize mülakatı esnasında konsoloslukta görev yapmakta görevli ile konuşurken hatalı ve kurulmaması gereken cümleler kullanmak,
- Sağlık sorunlarınız nedeniyle vize reddi,
- Daha önce farklı bir vize başvurusunda ya da aynı vize başvuru sırasında aynı hatayı yapmış olmak,
Vize başvurusu reddi, seyahat edeceğiniz ülkeden ülkeye de değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı ülke seyahatleri için çok kolay vize alınabilirken bazı ülkeler için bu süreç zor olabilmektedir. Vize reddi,
- Mali durumunuzun seyahat masraflarınızı ya da seyahat edeceğiniz ülke koşullarına yeterli olmayacağı endişesi,
- Seyahat amacınızın ikna edici bulunmaması,
- Vize ihlalleri, suç kayıtları, göçmenlik düzenlemelerine uymama gibi yasal sorunlar,
- Güvenlik nedenleri ile de vizeyi kötüye kullanacağınız düşünülerek vize reddedilmesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Vize Reddinde Yeniden Vize Başvurusu Yapılabilir mi?
Vize başvurunuzun reddedilmesi durumunda tekrar seyahat edeceğiniz ilgili ülke için vize başvurusunda bulunabilirsiniz. Öncelikle vizenizin reddedilmesi durumunu öğreniniz ve Vize itiraz dilekçesi ile ilgili konsolosluğa başvurunuzu yapabilirsiniz.
- Vize reddi sonrası 1 ay içinde itiraz dilekçenizi doldurup talebinizi oluşturabilirsiniz.
- Vize reddi itiraz belgesi hazırlayıp itirazda bulunduktan sonra en geç 3 ay içerisinde sizlere dönüş yapılacaktır.

Vize Reddi Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Vize reddi, yurtdışına seyahat etmek için hazırlığa yapmakta kişiler için tam bir hayal kırıklığıdır. Ancak vize reddi dünyanın sonu değil. Tekrar vize başvurusu yapmanız mümkün. Vize reddi sonra yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Vize Reddinin yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz. 1 ay içerisinde vize reddi başvuru dosyanızı ilgili konsolosluğa veriniz.
- Vize başvurunuz için yeniden inceleme talep ediniz.
- Yeni vize başvurusu da bu süreçte yapabilirsiniz. Ancak bu süreçte yaptığınız ödemeleri tekrar yapmanız sizden talep edilecektir.
- Ülkelerin idari mahkemelerine vize reddi için itiraz edebilirsiniz.
Vize Reddi İtirazı Nasıl Yapılmaktadır?
Vize reddi itirazı için ilgili konsolosluğa vize itiraz dilekçesiyle başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvurunuz sonrası yoğunluğa göre sizlere 1,5-3 ay içerisinde geri dönüş yapılmaktadır.
- Eğer vizeniz Red aldıysa itirazınızı 1 ay içerisinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Vize reddi itiraz talebi için başvurunuzu konsolosluğa yapınız.
- Eğer acil olarak vizeye ihtiyacınız var ise yeniden vize başvurusunda bulununuz. Bu durumda da harç ücretinizi de yeniden ödemek durumunda kalacaksınızdır.
Vize Reddi Yaşamamak İçin Neler Yapmalıyız?
Vize reddi yaşamamak için almanız gereken önlemler bulunmaktadır. Bunlar:
- Vize başvurusu için 1,5 – 2 ay öncesinden vize randevu planlaması yapınız
- Planlanan randevu ve seyahat tarihi arasında en az 20-25 iş günü bulunmasına özen gösteriniz.
- Banka hesabı, SGK dökümü gibi belgeleri 5 gün öncesinden temin ediniz.
- Davet mektubu seyahatlerinizde belgeyi başvuru evrakları ile ilgili kuruma sununuz.
- İş dilekçesi seyahat başvurularınızda; seyahat tarih aralığı, şirketteki pozisyon, işe ne zaman başladığı gibi detaylar belirtilmeli dilekçe tarihi güncel olmalıdır
- Firma yetkilisinin adı, unvanı ve imzası dilekçede olmalıdır
- Banka hesap bilgileriniz ve hesap hareketleri kesinlikle eksi bakiyeli olmamalıdır
- Başvuru sahibi gelir durumunu, maddi kaynaklarını ve sosyal durumunu resmi belgeler ile doğru şekilde ilgili konsolosluğa / elçiliğe sunmalıdır.
Vize Reddi Başvurusu İçin Püf Noktalar
Vize reddi başvurusu altın kuralları:
- Vize başvuru evraklarında doğru bilgi ve eksiksiz evrak teslimine dikkat ediniz
- Seyahat amacınız başvurduğunuz vizeye hizmet etmeli.
- İlgili konsolosluğa yazacağınız vize dilekçesi anlaşılır ve kısa olmalı
- Vize mülakatlarına hazır olunuz. Doğru ve gerçekçi gerekçeler sunmaya dikkat ediniz.
- Yeni çalışmaya başladıysanız vize danışmanlarından mutlaka destek alarak başvurunuzu yapınız
- Banka hesaplarınızın dokümanlarını güncel belgelerle sununuz
- Yeni açılmış banka hesabı ile başvuru yapmayınız. Hesabınızda belli miktar olmasına dikkat ediniz.
- İlk kez seyahat edecekseniz vize başvurunuzu yalnız seyahat ediyormuş gibi düzenlemeyiniz. Birlikte seyahat edeceğiniz kişilerin yeşil pasaportları varsa belgeleriniz arasında ekleyiniz.
- Vize reddi aldı iseniz bir sonraki vize başvurunuzu mutlaka vize danışmanlığı ile yapınız
- Vize davetiye başvuru dilekçesini sevgilinizden ya da oturma izni olmayan kişilerden almayınız
- Pasaportunuzda Irak, Suriye, Somali vizeleri veya giriş-çıkış kaşeleri varsa pasaportunuzu yenileyiniz.
- Vize başvurularınızı gerçek otel ve uçak bileti rezervasyonları ile yapınız ve daha fazlası…
Vize Reddi Başvurusu Konusunda Önemli Bilgiler
- Avrupa Ülkelerinin %95’ i vize reddi veriyor bilgisi doğru değildir. Yanlış ve hatalı, amacı dışında vize başvuruları geri çevrilmektedir.
- Hatalı, yanlış beyan ya da eksik evrak sunulması durumlarında konsolosluklar vize başvurunuzu geri çevirebilmektedir.
- Bu konuda vize danışmanlık hizmetlerinden destek almanız gerekmektedir.
- Avrupa ülkelerinin randevusunda yaşanan yoğunluk, geç randevu tarihi verilmesine ya da konsolosluk randevu kota kısıtlamasına sebep olmaktadır.
- Seyahat edeceğiniz ülkeye vize başvurusu için 180 gün önceden başvuru yapmanız gerekmektedir.
- Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.
- Yaz tatili ve bayram dönemlerine denk gelmekte seyahat planları için en az 3 ay öncesinden vize başvurusunda bulununuz.
Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.