Geçici Pasaport Nedir? Nereden Nasıl Alınır?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışına seyahat etmek için sahip olmamız birtakım belgeler ve prosedürler vardır. Peki, bu belgeler nelerdir? Sık sık yurtdışına çıkanlar bu konuda bilgi sahibi olabilirler. Daha önce yurtdışına hiç seyahat etme imkanına sahip olmamışsanız ve şimdi yurtdışına seyahat etmek için araştırma yapmaya başladıysanız yurtdışına yönelik seyahat tecrübelerimizi paylaştığımız Avrupa Rüyası Blog sayfamızdan yurtdışı seyahatlerine yönelik her türlü bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. Bugün ele alacağımız konu ise geçici pasaport. Yani yurtdışı ülke ve şehirlerinin kapısını açan anahtar… 

Değineceğimiz konular Pasaport nedir? Kaç çeşit pasaport vardır? Pasaport başvurusu nereye yapılmaktadır? Pasaport çıkartırken gerekli evraklar nelerdir? 2024 pasaport ücretleri ne kadardır? Pasaport harç bedeli ve defter bedeli hangi bankalara yatırılmaktadır? Geçici pasaport nedir? Geçici pasaport nasıl çıkartılır? Geçici pasaport nereden alınır? Geçici pasaport kimler alabilir?  Geçici pasaport ücreti ne kadardır? Geçici pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Geçici pasaport kaç günde çıkmaktadır? Gibi aklınızda soru işaretlerine sebebiyet vermektedir. Sorularınızın cevaplarına yazımızda değineceğiz. Keyifli okumalar ve bol seyahatler…

Pasaport Nedir?

Pasaport, yurtdışına seyahat ederken bizlerden talep edilmekte olan ikinci kimliğimizdir. İster eğitim ister tatil isterseniz de iş seyahati için yurtdışına seyahat gerçekleştiriyor olunuz, Pasaport çıkarmanız şart. Unutmayın! Pasaport olmadan başka ülkelere seyahat yok. Ancak bazı ülkelere kimlik ile de seyahat etmeniz mümkün. Bu yurtdışı ülkeleri nelerdir diye merak ediyor iseniz Avrupa Rüyası web sitesi sayfamızı takipte kalınız. Pasaport sahibi olmak, okyanuslar ötesi ülkelerin kapısını aralamanın anahtarıdır. Peki, sizler yurtdışına seyahat etme plan ve programları içerisinde iseniz hangi pasaporta sahip olmanız gerektiğini ve olur ya insanlık hali pasaportunuz kaybettiğinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

Bilmeyenleriniz için bizler Avrupa Rüyası yurtdışı tur programları düzenlemekte tur acentası olarak çıkacağınız yurt dışı seyahatinizde her daim yanınızda ve aklınızdan geçmekte soruların cevaplarına her an cevap verecek donanımda hizmet vermekteyiz.

“En iyi seyahat doğru seçilmiş yol arkadaşı ile keyifli hale dönüşür…”

Hangi Pasaport Bizlere Hitap Etmektedir?

Çalıştığınız ve içerisinde yer aldığınız meslek grubuna göre pasaport sahibi olabileceğiniz biliyor muydunuz? Yurtdışına seyahat etmek için sahip olabileceğiniz ve sizlere en uygun pasaport çeşitleri şu şekildedir:

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabilecekleri umama mahsus pasaport çeşidine denir.

  • Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.
  • Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.
  • 18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.
  • 18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaport çeşididir. Bu pasaport ile:

  • Bu pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.
  •  Bu pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişilere verilmekte pasaport çeşididir. Bu pasaport ile:

  • Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkündür.
  • Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen pasaport çeşididir.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetme/ çalınma gibi durumlar karşısında ya da pasaport süresinizin bitmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir seferlik kullanma hakkına sahip olacağınız; ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir ücret bedeli talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport çeşidine denir.

Geçici pasaport alma konusuna açıkça değinemeden önce bizlerin alabileceği pasaport çeşidi için nereye başvuru yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Sahip olabileceğiniz en uygun pasaportu belirledikten sonra pasaport başvurusunda bulunmak için Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezini direk arayarak başvuru yapabileceğiniz gibi; pasaport online başvuru sistemi olan randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden de kolayca pasaport başvuru randevusu alarak başvurunuzu yapabilirsiniz.

Pasaport Başvuru İçin Talep Edilmekte Evraklar

Pasaport başvurusunda bulunmadan önce hangi pasaporta sahip olabileceğiniz belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü sizden talep edilmekte evraklar çeşitlilik gösterebilmektedir. Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler sizlerden talep edilmektedir. Pasaport çıkartırken istenmekte belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

2024 Pasaport Ücretleri Ne Kadar Oldu?

İnsan keşfettikçe ve yeni yerler gezip gördükçe daha mutlu ve hayata daha pozitif bakmaktadır. Sizlerde şehrin gürültüsünden ve insan kalabalığından uzaklaşmak, yeni kültürler, farklı yaşam tarzlarına sahip insan toplulukları ve dünya harikası mekânları gezmek için harekete geçtiyseniz;

Güncel 2024 pasaport harcı ve defter bedeli ücretleri:

Süre

Harç Ücreti

Defter Ücreti

Toplam

6 Ay

1639,30 TL

790 TL

2429,30 TL

1 Yıl

2396,60 TL

790 TL

3186,60 TL

2 Yıl

3912,60 TL

790 TL

4702,60 TL

3 Yıl

5558,30 TL

709 TL

6348,30 TL

4-10 Yıl

7833,00 TL

709 TL

8623,00 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geçici Pasaport Nedir?

Geçici dediğimiz pasaport ya da diğer adıyla pembe pasaport, yurtdışında seyahatte olan T.C. vatandaşlarımızın pasaportunu kaybetme/çaldırma durumları karşısında Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. 

Geçici Pasaport (Pembe/Kırmızı) Neden Verilmektedir?

Geçici pasaportlar, pasaport kaybetme, pasaport çaldırma, pasaport süre aşımı ve sınır dışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere Türkiye dış temsilcilikleri (konsolosluklar) tarafından verilmektedir.

Geçici Pasaportların (Pembe/Kırmızı) Dış Görünüşü Nasıldır?

Geçici pasaportların dış kapağı pembe olup tek sayfadır ve Türkiye’ye giriş yaptığınız anda sizden geri alınmaktadır.

Geçici Pasaport (Pembe/Kırmızı) Nereden Alınmaktadır?

Geçici pasaportlar bulunduğunuz ülkedeki Türk elçiliklerinden alınmaktadır.

Geçici Pasaport (Pembe/Kırmızı) Nasıl Alınmaktadır?

Yurtdışına çıkmak, bambaşka kültürlerle ve insanlarla tanışacak olmak benzersiz bir tecrübeyi beraberinde getirmektedir. Anca bazen seyahatlerde beklenmedik aksaklıklar yaşanabilmektedir. Bunlardan bazıları;

Cüzdan kaybetme, kredi kartı kaybetme ve pasaport kaybı/pasaport çaldırma ya da pasaport süre aşımı olabilmektedir. Peki, Yurtdışında pasaport kaybı/çaldırma durumlarında izlenecek adımlar nelerdir? Birlikte aşağıdaki maddeleri inceleyerek sorumuza yanıt bulacağız:

  • Kayıp pasaport için tutanak tutturmalısınız.  Yurtdışında pasaport kaybı ya da çalınma durumlarında en yakın karakol, polis merkezine giderek tutanak tutturmalısınız. Konsolosluk veya elçilikte ya da doğrudan karakolda gerekli belgeleri doldurabilirsiniz.
  • Tutulan tutanağın “Aslı Gibidir” kopyasını isteyiniz. Polis merkezinde tutulan tutanağın en az 2-3 adet “aslı gibidir.” mühürlü kopyasını istemelisiniz. Belgenin kopyasına ıslak imza ve mühür ibaresinin vurulmasını talep ettikten sonra belgeyi diğer işlemlerinizde kullanabilirsiniz.
  • Kayıp Pasaport İşlemleri İçin T.C. Temsilciliklerine Başvurmalısınız. Pasaportunuzu kaybettiğiniz ya da çaldırdığınız bölgeden sorumlu T.C. Büyükelçiliği veya konsolosluğuna kayıp pasaport için başvurmanız gerekmektedir. Size yakın Türk temsilciliği yoksa www.konsolosluk.gov.tr adresinden bulunduğunuz konuma en yakın Türk Konsolosluğunun adresini öğrenebilirsiniz.
  • Vesikalık Fotoğraf ve Kimlik Bilgilerini Gösteren Evrakları Hazırlamalısınız. Karakolda hazırlattığınız tutanak ile gittiğiniz konsoloslukta sizlere geçici pasaport düzenlenecektir. Bu Pasaporta birazdan değineceğiz.
  • Pembe pasaport veya kırmızı pasaport olarak da adlandırılan geçici pasaportun çıkartılması için senden 2 adet vesikalık fotoğraf ve kimliğini belli eden hüviyet cüzdanı, ehliyet belgesi veya evlenme cüzdanı talep edilecektir.
  • Tüm şahsi eşyalarınızın çalınma durumunda ise en yakın fotoğrafçıya giderek iki adet vesikalık fotoğraf çekilerek geçici pasaport başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Geçici pasaport sonrası hemen eski pasaportun iptal başvurusunun yapılması gerekmektedir.
  • Geçici pasaportun 30 gün kullanım süresi vardır ve geçici pasaport ile sadece bir kereye mahsus olmak üzere Türkiye’ye dönüş yapma hakkına sahip olursunuz.
  • Yeni pasaportunuz çıkana kadar ise yurtdışına seyahat etmeniz mümkün değildir. Yeni pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
  • Devam eden vizenizi iptal ettirmelisiniz. Vizenin iptal edilebilmesi için kayıp pasaport tutanağı, fotokopisi ve bireysel dilekçe ile ilgili ülkenin temsilciliğine başvuru yapmalısınız.

Pembe Pasaport( Geçici) için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Polis tutanağı varsa aslı veya onaylı sureti
  • 2 adet vesikalık biyometrik fotoğraf,
  • Kimlik, ehliyet veya evlenme cüzdanı gibi bir başka kimliği ispata yarar belge
  • Büyükelçilik veya konsolosluk birimlerinde kayıp pasaport beyannamesi doldurursunuz. Evrak sizlere o gün içerisinde teslim edilmektedir. Türkiye’ ye döndüğünüz gibi ise yeni pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

Pembe Pasaport( Geçici) Ne Kadar Sürede Çıkmaktadır?

Geçici pasaportunuzun tüm işlemlerinde herhangi bir sıkıntı çıkmaması durumunda belge sizlere 10-15 dakika kadar kısa bir sürede teslim edilmektedir.

Geçici Pasaport Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Yurtdışında pasaport kaybetme/çaldırma, pasaport süre aşımı ya da sağlık sorunu, yakın akraba vefatı gibi acil durumlarda seyahat belgesine ihtiyaç duyuyorsanız geçici pasaporta başvuru yapabilirsiniz.
  • Geçici pasaportunuzun süresi 1 aydır.
  • Geçici pasaportunuz ile ilgili bilmeniz gereken en önemli nokta, Türkiye’ye tek seferlik giriş hakkı verdiğidir.
  • Geçici pasaportunuz ile seyahat ederken aktarmasız uçuşlar ile seyahat etmeye dikkat ediniz. Çünkü başka ülkedeki sınır görevlilerinin sizi ülkeye almama hakkı bulunmaktadır.
  • Geçici pasaportunuz ile başka ülkeye geçiş yapma hakkınız yoktur. Yalnızca ülkenize geri yapabilirsiniz.
  • Türkiye temsilcilikleri genel olarak sabah erken saatlerde açılmakta ve öğleden sonra kapanmaktadır. Bu konuya dikkat etmelisiniz.
  • Geçici pasaportunuz için harç bedeli veya defter bedeli ödemesi sizden talep edilmemektedir.
  • Geçici pasaportunuzla Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra emniyet görevlileri tarafından pasaportunuz geri alınmaktadır.
  • Geçici pasaportunuzu aldıktan sonra fotokopisini almayı asla unutmayınız.

Yeni Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yeni pasaport başvurusu için yeniden pasaport harcı yatırmanız gerekmektedir. Pasaport başvurusu ve sizden talep edilmekte belgeleri Avrupa Rüyası Blog sayfasında yer almakta olan pasaport nedir? Ve pasaport çıkartmak için izlenmesi gereken adımlar yazımızdan okuyabilirsiniz. Yazımıza burada nokta koyuyoruz.

2019, 2020 ve 2022 yıllarında üst üste “Yılın En İyi Seyahat Acentası“ ödülüne layık görülmüş; Avrupa da ayak basılmadık, gezilip görülmedik ülke bırakmayana kadar hep yollarda olmaya kendini adamış; yıllardır hayalini kurduğunuz ancak hep ertelemek zorunda kaldığınız yurtdışı tatili uygun fiyat ve indirimlerden yararlanmak için Avrupa Rüyası ile seyahatte ve yenilikleri takipte kalınız…

BLOG KATEGORİ