Dünya doğa harikaları arasında yer almakta Kuzey Işıklarını yakından izleme fırsatına sahip oldunuz mu? Olmadıysanız henüz nefes aldığımız süre boyunca çokta geç değil bu doğa harikasını izlemek için… Kuzey Avrupa’ nın soğuk iklime sahip topraklarının semalarını süslemekte ve dünyanın manyetik alanının etkisiyle yeşil, mavi ya da soluk kırmızı renklerde sürekli şekil ve renk değiştirmekte bu Ruhların Dansı doğa olayını merak edenleriniz için Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları Nasıl Oluşur? Kuzey Işıkları Hangi Mevsimde Ve daha fazlasını sizler için kaleme aldık. Keyifli okumalar…
Sürekli olarak doğa olayı olarak çevremizden duyduğumuz ancak nedir ve nasıl meydana geldiğini belki de araştırmak için zaman bulamadığımız Kuzey Işıkları doğa olayını biz sizler için araştırdık ve yerinde bu doğa harikası olayını gözlemledik. Kuzey Işıkları, soğuk iklimlerin sıcak heyecanı olarak hafızalarımıza kazınmakta efsane ötesi doğa olayıdır. Kutup bölgelerine yaklaştıkça yeryüzünün manyetik alanı ile güneşten gelen elektrik yüklü parçacıkların (elektronlar ve protonlar) karşılaşması ve etkileşime geçmesi sonucu ortaya çıkmakta doğal ışımalara kuzey ışıkları denir.
Dünyanın manyetik alanı ve güneşten gelmekte parçacıklar kutup dairesi bölgesinde çarpışmakta ve gökyüzü semalarında ortaya daha önce hiçbir yerde görme fırsatına dahi sahip olamayacağınız eşsiz bir doğa harikası meydana gelmektedir. Yunan Mitolojisinde Roma Şafak Tanrıçası ’nın adı Aurora’dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas’tan almakta dünyanın doğa harikası Kuzey Işıkları yeşilimsi bir parıltı ya da soluk kırmızı renkte gökyüzü semalarında ahenkle dans etmektedir. “Ruhların Dansı” olarakta benzetmeler yapılmakta Kuzey ışıklarının nasıl oluştuğuna dair fikriniz var mı? Yoksa detaylara yazımızda yer vermeye devam ediyoruz.
Aurora Borealis ya da diğer adı ile kuzey ışıkları… Peki, kuzey ışıklarının nasıl oluştuğuna dair fikriniz var mı? Bu doğa harikası neden kaynaklı meydana gelmektedir? Kuzey ışıkları diğer adıyla Aurora Borealis, dünyanın manyetik alanı ve güneşten koparak yeryüzüne ulaşmakta elektrik yüklü elektronlar ve protonların iyonesferde; 60 – 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında karşılaşıp çarpışması ve iç içe geçmesi sonucu gökyüzü semalarında patlamalara sebep olmaktadır. Bu çarpışma sonucunda ise soluk yeşil ve kırmızı renkli ışı süzmeleri meydana gelmektedir.
Kuzey kutup ve Güney kutup dairelerinde sıklıkla gözlemlenmekte bu doğa harikası olayının bu bölgede çok fazla gerçekleşmesinin sebebi ise dünyanın en çok manyetik alanının bu bölge olmasından kaynaklanmaktadır. Kuzey ışıkları doğa harikasını izlemek için en doğru adres Kuzey ve Güney Kutuplarında yer almakta ve eşsiz doğa olaylarına ev sahipliği yapmakta ülkelerdir.
Dünyanın manyetik alanı ve güneşten koparak yeryüzüne ulaşmakta elektronlar ve protonların iyonesferde çarpışması sonucu bizler bu çarpışma sonucu meydana gelmekte doğa harikası olayını rengârenk ışık huzmeleri ile izlemekteyizdir. Peki kuzey ışıkları rengi nasıl meydana gelmektedir? Neden bazen yeşil bazen ise soluk kırmızı şeklindedir? Sorunuzun cevabı; atomun türü ve çarpmanın etkisiyle kazandığı enerjidir.
Doğa harikası olayları arasında ilk sıralarda yer almakta; Kuzey ve Güney Kutup bölgelerinin soğuk iklim özelliklerine inat atmosferik büyülü ortamları ile içimizi sıcacık yapmakta Kuzey ışıkları birçok doğa olayını yerinde gözlemleyeceğiniz unutulmaz bir deneyimdir. Güneş sistemindeki gezegenlerin, doğal uyduların, kahverengi cücelerin, kuyruklu yıldızların yanı sıra kuzey ışıklarının en doğru adresi olarak kabul edilmekte; Kuzey ışıklarının sanatsal ve görkemli doğa olayına şahitlik yapacağınız tarih aralıkları Mart ve Eylül aylarıdır. Ekinoks tarihlerinin yaşandığı 12 gün gündüz ve 12 gün gece olaylarının yaşadığı; dünya manyetik alanının daha fazla arttığı bu tarih aralıklarında Kuzey ve Güney Kutup bölgelerine kış seyahati gerçekleştirmeniz taktirde sizleri gökyüzü semalarında enfes bir görsel şölen karşılayacak ve kucaklayacaktır.
Kuzey Işıkları genellikle Mart ve Eylül aylarında yaşanmakta olan ekinoks dönemlerinde 23 Eylül ya da 21 Mart’a yakın zamanlarda daha iyi görünmektedir. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesinden kaynaklanmaktadır.
Kuzey Işıklarını izlemek için en ideal saat aralıkları 22:00 ile 03:00 saatleri arası olarak gözlemlenmiştir. Ekinokssun yaşandığı Eylül ve Mart ayları arasında meydana gelmektedir. en Kuzey ışıkları manzaralarına tanıklık edebileceğiniz en iyi zamanlar; gecenin karanlık ve gökyüzünün berrak olduğu gecelerdir. Bu hava durumu kuzey ışıklarını izleme ve görme şansınızı artırmaktadır. Bilim insanları tarafından havaların kapalı, bulutlu ve yağmurlu olduğu Aralık aylarında kuzey ışıklarını görme olanağınızın düştüğü gözlemlenmişken diğer aylarda ise kuzey ışıklarını görme şansınızın arttığı gözlemlenmiştir.
Kuzey Işıkları ve kuzeyin vahşi yaşamını yerinde deneyimleyeceğiniz turlara bir göz gezdirmenizi izlere tavsiye ederiz. Şimdiden kuzey ışıkları ve kutupların vahşi yaşamını deneyimleyebileceğiniz Avrupa rüyası yurtdışı tur programlarına bakmaya başlayınız.
Dünya'nın doğal harikaları arasında yer almakta kuzey ışıkları genellikle kuzey yarımkürede görülmekte ve buradan seyredilmektedir. Kuzey kutup ışıkları Eylül’den Ekim’e ve Mart’tan Nisan’a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkmakta doğa olayıdır. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası’nın adı Aurora’dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas’tan almaktadır.
Genelde yeşilimsi bir parıltı ya da soluk kırmızı renkte görülmektedir. Dünyanın manyetik alanı tarafından şekillendirilmekte bu ışıklar sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Bu doğa olayına ‘’Ruhların Dansı’’ da denmektedir. Kuzey ışıkları hangi mevsimde izlenir derseniz de kış ve baharın başlangıcı
Kuzey Işıklarını görmek için Eylül-Mart arası en uygun zaman aralıklarıdır.
İdeal Zaman: Kuzey Işıkları doğa olayını izlemek için en iyi aylar, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu ön görülmektedir. Bu dönemler Eylül ve Mart ayları. Ekinoks dönemindeki eksen eğiminin dünyayı güneşten gelen rüzgârları yakalamaya daha açık hale getirdiği bilim insanları tarafından söylenmektedir.
Eylül-Ekim: Eylül veya Ekim aylarında gitmeyi düşünürseniz, hava sıcaklıkları daha ılımlı olacaktır. Su kütleleri henüz donmamış olacağından, Kuzey Işıkları ’nın su yüzeyine yansıma yaptığı harika kareler yakalama şansınız oldukça yüksektir. Bu mevsimin dezavantajı ise, buz balıkçılığı, buz karting, vb gibi kış aktiviteleri için gerekli kar seviyesinin yeterli seviyede olmamasıdır.
Kasım – Ocak: Kış aylarında Kuzey Kutup Bölgesi’nde günler oldukça kısalmaktadır. Ne kadar Kuzey’e çıkarsanız, gün ışığı süresi de bir o kadar kısalmakta. Örneğin, Abisko 4-5 saat aydınlık olmaktadır. Bu Aurora’ları yakalama açısından oldukça iyi bir fırsat yaratabilmektedir. Sonuçta ne kadar fazla gece yaşarsanız, Kuzey Işıkları’nı görme şansınız da o kadar çok artmaktadır. Fakat bunun yanında, gündüz yapabileceğiniz aktivitelerine yer kalmamakta ve bunlar da ışıklar kadar eğlenceli ve özel aktivitelerdir. Ayrıca kar yağışlarının daha yoğun olduğu bir dönem olması gökyüzünün kapalı olması ihtimalini kuvvetlendirmekte ve kuzey ışıkları gözlemlenememektedir.
Şubat – Mart: Mart ayı havanın yumuşamaya başladığı, ekinoksların yaklaştığı, gökyüzünün daha açık ve günlerin uzamaya başladığı aylardır. Dolayısıyla da Şubat ve Mart ayları hem gündüz yapılabilecek kış aktivitelerine yeterli zamanınız, hem de kuzey ışıklarını görmek için gereken koşulları aynı anda sağlayan biri dönemi kapsamaktadır.
Nisan – Ağustos: Yaz aylarında da güneş aktivitesi devam etmekte ancak gökyüzü yeterince karanlık olmadığından ışıklar görülememektedir.
Kuzey ışıkları nerede izlenir? sorusuna verdiğimiz birbirinden muhteşem coğrafyaya sahip ülke listesi:
Kuzey kutupların vahşi yaşamının ve kuzey ışıklarının aranılan adresi… İlgi çekici doğa olayları ve fantastik büyülü mekânları ile Game of Thrones’un kış çekimlerinin yapıldığı ve meşhur “winter is coming “ repliğinin söylendiği İzlanda ülke ve şehirleri farklı deneyimler yaşamayı severler için eşsiz bir kış tatili seyahat rotası… Sıcak su kaynaklarından, buzullara, gayzerlerden, muhteşem güzellikteki şelalelere; Kuzey ışıklarından vahşi kutup yaşamın merkezine yapacağınız İzlanda ülkesinde;
Aralık – Ocak – Şubat: Bu üç ayda karanlık saatlerin artmasıyla birlikte doğa, Kuzey Işıklarını görmek için ideal ortamı hazırlamış olmaktadır. Kar yağışının da kendini iyice göstermesiyle birlikte ülke, muhteşem kış manzaralarıyla gelinlik gibi süslenmektedir.
Thingvellir Ulusal Parkı, Reykjavik, Vik, Vatnajokull, Akureyni, Hvolsvöllur, Skógafoss, DC Plane Wreck, Jökulsárlón, Stokksnes, Kirkjufell, Hvitserkur.ve daha fazlası ziyaret edip hayran kalacağınız rotalardır. İzlanda’nın Altın Çember rotalarında bazıları…
Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya ülkesi gelmektedir. Finlandiya’da Ağustos ayından Nisan ayının ilk günlerine kadar, yani yaklaşık 200 gün boyunca Kuzey Işıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. -25 derecelere kadar inen hava sıcaklıklarını düşünecek olursak Kuzey Işıklarını dışarıda beklemek sizi biraz zorlayabilmekte. Ama buna değer… Bunun için sıcak kahveden başka bir önerimiz daha var: Kuzey Işıklarını tamamen camdan oluşan iglolarda, yattığınız yerden izleyebilirsiniz.
Eylül – Ekim: Kuzey Işıklarını bu aylarda görme şansınız diğer aylara göre daha düşük olsa da yerde kar olmadığı için gökyüzü, sizi olabildiğince karanlık bir ortamda Kuzey Işıkları ile şaşırtabilir.
Ocak – Mart: Uzun ve karanlık gecelerin olduğu bu iki ay boyunca Kuzey Işıklarını görme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Rovaniemi, Kakslauttanen, Saariselkä, Luosto, Nellim, Nuorgam, Utsjoki, Inari, Ivalo.
Norveç’te ülkenin belirli bölgelerinde özellikle Ekim ve Mart ayları arasında Kuzey Işıklarını keyifle seyredebileceğiniz bir seyahat rotası…
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç’te de Kuzey Işıkları için uygun ortam yaratmaktadır.
Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluşmaktadır. Bu dönemde Norveç’te Kuzey Işıklarını görme şansınız oldukça yüksektir.
Tromso, Lofoten Islands, Senja, Alta, Svalbard, North Cape, Hammerfest.
Özellikle Kuzey Kanada bölgesi ülkenin el değmemiş doğası eşliğinde Kuzey Işıklarını keyifle izlemeniz için birçok şehre ve bölgeye ev sahipliği yapmaktadır. Vahşi doğa manzaralarının ardından ışıldayan gökyüzü sizi Kanada’ya çekecektir. Kuzey Işıklarını Kanada’da Ekim ve Mart ayı arasında izleyebilirsiniz.
Eylül – Ekim: Eylül- Ekim gibi aylar içermekte süre boyunca Kanada ülkesinde Kuzey Işıklarını görmeniz mümkün.
Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Bu dönemde günler çok kısa ve geceler çok karanlık olmaktadır. Bu yüzden gökyüzü açık olduğunda Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça yüksektir.
Mart – Nisan: Sonbahar ekinoksunda olduğu gibi ilkbahar ekinoksunda da Kuzey Işıkları, Kanada’nın kuzey bölgelerinden rahatça gözlemlenebilmektedir.
Yukon, Manitoba, Alberta, Calgary, Nunavut, Tuktoyaktuk, Yellowknife, Whitehorse, Iqaluit, Kuujjuaq, Banff, Jasper.
Kuzey Işıklarına ev sahipliği yapan bir başka ülke ise İskoçya’dır. Dunnet Head, Isle of Skye ve Northern Highlands bölgeleri ile İskoçya, ilginç, efsanevi ve macera dolu bir coğrafi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Eğer böylesine güzel bir ortamda Kuzey Işıklarını izlemek istiyorsanız seyahatinizi Aralık ve Şubat ayları arasına denk getirmelisiniz.
Shetland, Orkney, Island of Lewis & Harris, Lochinver, The Isle of Skye, Cairngorms National Park, Galloway Forest Park, Edinburg.
Kuzey Işıklarını görmek için herkesin akın ettiği bir diğer ülke ve şehirleri ise İsveç’tir. Ülkenin birçok yerinde Kuzey Işıklarını Eylül ve Mart ayları arasında izleyebilirsiniz.
Aralık – Şubat: Aralık ve Şubat, İsveç’te Kuzey Işıklarını görmek için yılın en iyi zamanlarıdır. İsveç’te Aralık ve Mart ayları arasında, ışıktan daha fazla karanlık olmakta ve durumda size her gün Kuzey Işıklarını görmek için bol bol fırsat yaratmaktadır.
Nisan – Mayıs: Kuzey Işıklarını çok soğuk veya karlı olmadığı zamanlarda görmeyi planlıyorsanız bu aylar sizin için ideal gezi planlarıdır.
Kiruna, Jokkmokk, Porjus, Tarendö, Abisko, Björkliden, Jukkasjärvi, Lulea, Tornedalen
Yazımıza burada nokta koyarak ara veriyoruz. Sınırlar aşıldıkça anlam kazanır ve güzelleşir. Sizlerde seyahat etmenizin önündeki engelleri aştıktan sonra Avrupa Rüyası Kuzey Işıkları turuna katılarak anılar biriktirmeye başlayınız.