Balkan turu ile ziyaret edebileceğiniz Balkan ülkelerinin yerel kültürü kadar mutfağı da bir o kadar dikkat çekici. Türk mutfağını andıran Balkan yemekleri, mevsimlik ürünlerle hazırlanan salatalar, lezzetli soslar ve ızgara etlerle oldukça doyurucu.
Balkan yemeklerini birleştiren, doğru yapılan basit yemeğin sevgisi, mevsimlik ürünler için takdir ve tabii ki Balkanların milli içeceği ile rakia! İşte damağımıza mükemmel uyum sağlayacak Balkan lezzetleri!
Tavče gravče kuru kırmızı biber ve defne yaprağı ile tatlandırılmış bir sosla fırınlanmış beyaz taze fasulyedir. Toprak güveçte servis edildiğinden özel bir tadı vardır. Balkanlardaki en iyi yiyeceklerden biri. Tavče gravče, Makedon mutfağında (ve aynı zamanda Yunanistan'ın kuzey kesiminde de popüler) ulusal ve başlıca bir yemektir, ancak aynı zamanda Sırp yemeklerinin ve Bosna mutfağının da bir ürünüdür.
Srpska salatası Sırbistan'da çok popülerdir. Yağ, sirke, çiğ biber, soğan ve domateslerden oluşur. Benzer, daha yaygın bir varyant, rendelenmiş veya doğranmış beyaz tuzlu suyla süslenmiş domates, salatalık ve soğandan yapılan Šopska salatasıdır. Bu geleneksel Bulgar salatası ve aynı zamanda ulusal Makedon salatası olduğu için, bu iki komşu ülkede yaygın olarak bulabilirsiniz.
Kebapci, Balkanlar'daki en sevilen yiyecekler arasında. Kuzu, sığır veya domuz eti baharatlı kıyılmış iyi ızgaralanmış köfteler, genellikle beş ila on parçadan oluşan gruplar halinde servis edilir, kızarmış patatesle veya basitçe ekmekle (bazı bölgelerde gözleme) ve sık sık doğranmış soğan, kajmak (özel ekşi krema türü) veya ajvar (biber bazlı bir baharat çeşidi) ile eşleştirilebilir.
Kebapçıların kökenleri Osmanlı dönemine dayanmaktadır ve bu yüzden Güneydoğu Avrupa'da bu kadar popüler olmalarının nedeni budur. Özellikle Bosna-Hersek, Sırbistan ve Makedonya'da kolayca bulunabiliyorlar, ancak Slovenya, Karadağ ve Arnavutluk menülerinde de sipariş edilebiliyorlar.
Burek veya byrek; peynir, ıspanak, patates, kıyma ve hatta mantar ile doldurulmuş lezzetli bir börek pastasıdır. Byrek geleneksel olarak büyük bir tavada hazırlanır, daha sonra fırınlandıktan sonra daha küçük parçalara ayrılır ve ayrı hamur işleri olarak kullanılır (genellikle bir üçgen şeklindedir).
Her yerde bulunan bu çerez, çoğunlukla kahvaltıda yoğurtla birlikte soğuk ya da sıcak servis edilir. Byrek aslen Anadolu’dandır ve Balkan ülkelerinin mutfağında yaygın olarak bulunur. Eski Yugoslavya ülkelerinde, caddeye yazılan pekaralı (bu, Slav dillerinde "unlu mamul" anlamına gelir) dükkanlarda durun ve ucuza bir veya iki tane atıştırın. Her türden bir burek denemek isterseniz, oldukça doyurucu ve besleyici olduklarından çok aç olmaya çalışın.
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Slovakya ve Yunanistan'dan oluşan balkan ülkelerini Balkan turu ile ziyaret edebilir. Sen de bu lezzetleri doyasıya tadabilirsin.