Norveç'in başkenti ve en büyük şehri olan Oslo, üçüncü büyük İskandinav şehri. Ülkenin demografik, ekonomik ve politik merkezi olan şehir, aynı zamanda da ticaret, bankacılık, sanayi ve nakliye merkezi. Avrupa büyük şehirleri arasında yaşam kalitesi açısından birinci sırada yer alan ve 1040’ta kurulan Oslo, Lonely Planet tarafından 2018'in en iyi şehri seçildi. Seyahat rehberinin en çok satan yıllık kitabı Best in Travel, Norveç'i başkentin "yenilikçi mimarisi ve hoş barlar, bistrolar ve kafeleri”ni gerekçe göstererek yine 2018’de dünyanın en iyi 10 kentinden biri olarak seçti.
Oslo gezilecek yerler bakımından çok zengin bir kent. Royal Palace, University of Oslo, Opera House, Oslo Cathedral, Kirkeristen, City Hall (Rådhuset), Akershus Festning, Holmenkollen ve Stortinget (Parliament) kentte başlıca gezilecek adresler. Bunların yanı sıra Henrik Ibsen Museum, Munch Museum, Norwegian Maritime Museum ve The Holocaust Center gibi müzeler de Oslo ruhunu anlamak için ideal adresler. Norveç tarihinin iki önemli kültürel figürü olan Edvard Munch ve Henrik Ibsen'in mezarlarının bulunduğu Vår Frelsers Mezarlığı ile ünlü eski ahşap şehir evleri mutlaka ziyaret edilmeli. Bu evleri görebileceğiniz ana bölgeler ise, Kampen, Vålerenga, Rodeløkka ve Telthusbakken.
Grönland, Youngstorget ve Torggata ile şehrin ana caddesi olan Karl Johans Kapısı, Aker Brygge ve Tjuvholmen, Sørenga ve Frogner, Majorstuen, St. Hanshaugen / Bislett ve Grünerløkka ilçelerinin merkezi bölgeleri, kafe ve restoranların yoğun olduğu merkezler. Vulkan'daki en büyük Mathallen Yemek Salonu, özel mağazalar, kafeler ve yemek mekanları da dahil olmak üzere 30'dan fazla satıcıya sahip olan birkaç gıda pazarı daha bulunuyor.
Oslo pek çok büyük müze ve galeriye ev sahipliği yapıyor. Munch Müzesi, Folkemuseet, Vigeland Müzesi, Viking Gemi Müzesi, Oslo Şehir Müzesi, Kon-Tiki Müzesi, Ulusal Müze ve Nobel Barış Merkezi kentin başlıca önemli müzelerini oluşturuyor.
Oslo, Norveç'in en kapsamlı toplu taşıma sistemine sahip. 6 hatlı Oslo Metrosu, 6 hatlı Oslo Tramvayı ve 8 hatlı Oslo Banliyö Treninin yanı sıra, 32 şehir hattından oluşan bir otobüs ağına sahip. Otoyolların çoğu, şehir merkezine ve şehrin diğer bölgelerine tünellerle bağlanıyor. Şehre hizmet veren ana havaalanı ise Ullensaker'de bulunan ve Oslo merkezinden 47 kilometre uzaklıkta bulunan Gardermoen Havalimanı. Norveç'in ana uluslararası kapısı olarak faaliyet gösteren Gardermoen’in haricinde, bazı düşük maliyetli taşıyıcılara hizmet veren ikincil bir havalimanı olan Torp Havalimanı’na da ev sahipliği yapıyor.
Oslo’da alışveriş için seçenek bol. Ana yaya caddesi Karl Johans Kapısı, çok sayıda mağazaya sahip. Bygdøy allé mutfak gereçleri, iç tasarımlar, özel Norveç mobilyaları gibi ürünleri içeren bir alışveriş caddesi. Tasarım ürünler için ideal olan Møllergata Sokağı, daha önce mobilya sokağı olarak biliniyordu. Bu bölgelerin yanı sıra, Aker Brygge, Akersgata, Bogstadveien, Byporten, Glasmagasinet, House of Oslo, Oslo City ve Steen & Strøm gibi adreslerde alışveriş yapabilirsiniz.
Geçtiğimiz 25 yıl boyunca her yıl Ağustos ayında düzenlenen altı günlük caz festivali Oslo Caz Festivali gibi Oslo'da çok sayıda önemli festivalin düzenlendiği Oslo'nun en büyük rock festivali ise Øyafestivalen. Oslo Uluslararası Müzik Festivali ve Nobel Barış Ödülü Töreni ise yine kentin heyecanla takip edilen organizasyonları arasında. Oslo'daki yıllık etkinliklerin en önemlisi ise,
Holmenkollen'de düzenlenen Dünya Kupası Biatlon. Oslo aynı zamanda, 1996 ve 2010 yıllarında iki kez Eurovision Şarkı Yarışmasına ev sahipliği yapmıştı.
Norveç'in başenti Oslo’yu Avrupa Rüyası Kuzey Avrupa Turu ile ziyaret edebilirsiniz. Oslo'da dolu dolu iki gün geçiriyor, Norveç fiyortlarını keşfediyoruz.