Overbooking Nedir? Overbooking Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Avrupa Rüyası Blog

Seyahat öncesi gerçekleştirmemiz gereken o kadar fazla prosedür var ki bazen bu süreç tatil başlamadan bizleri bunaltmakta; hatta seyahat sürecimizin başındaki ilk heyecanın yok olmasına neden olmaktadır. Sizlerde yurtdışı veya yurtiçine seyahat etmek üzere iseniz öncelikle sizlere ulaşımdan konaklamaya, vize ve pasaport sürecinden seyahat öncesi ve sonrası bilmeniz gereken tüm prosedürleri ve turizm sektörü kavramlarını Avrupa Rüyası blog yazılarımızda paylaşarak; sorunsuz bir seyahat süreci geçirmeniz için tecrübe ve deneyimleriz ışığında bilgilerimiz sizler ile paylaşıyoruz. Bugünkü konumuz Overbooking… Bu kavramı ilk duyanlar için ayrıntılar ve Overbooking durumunda yapmanız gereken işlemleri yazımızda sizler ile paylaştık keyifli okumalar…

Overbooking Kavramı Tanımı

Yurtdışına seyahat planları yaparken; Overbooking durumu gibi olumsuz durumlar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olabilmektedir ve bu durum ise tadınızın kaçmasına; seyahatinizin de daha başlamadan bitmesine neden olabilmektedir. Overbooking ne demek peki… Overbooking durumu; aylar öncesinden parasını ödeyerek aldığınız veya yer ayırttığınız uçak, otel veya rezervasyonlu bir hizmetin; hizmeti almaya gittiğiniz gün sizlere yerimiz yok cevabının karşılığıdır. Overbooking kavramı kısaca; otelcilik, ulaşım, turizm sektörünün tabiriyle shorta düşme durumu oteldeki oda sayısından, uçaktaki veya otobüsteki koltuk sayısından daha fazla rezervasyon almak anlamına gelmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda hizmet sizlere sağlanmamakta ve iptal edilmemektedir. Çok kötü bir durum öyle değil mi? Bir yola çıkıyorsunuz ve yol başlamadan bitiyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için Overbooking neden olur? Overbooking ’in yol açtığı sıkıntılar nelerdir? Overbooking durumunda neler yapmanız gerekir? Overbooking durumu nasıl çözülür? Overbooking olmaması için neler yapılmalı? Overbooking durumu yasal mı? gibi soruların cevaplarına yazımızda yer vereceğiz.

Overbooking Nedir?

Overbooking durumu, turizm sektöründe veya ulaşım sektöründe kapasitenin üzerinde çok fazla kişiye satış yapmak anlamına gelmektedir. Bu gibi satış departmanından kaynaklanmakta durumlar karşısında satış yapılan hizmete satış yapılan herkesin katılması nedeniyle de yolcular mağdur olmaktadır. Ulaşım ve turizm sektöründe çok fazla karşılaşılan Overbooking durumu karşısında ise ‘uçakta yer yok’, ‘otobüste yer yok’, ‘otelde boş odamız yok’ gibi cevaplar alabilirsiniz. Özellikle bayramlar, yaz tatili, okul açılış kapanış zamanları, yılbaşı, hac ve umre dönemleri gibi yoğun günlerde uçak firmaları, otobüs firmaları, otel hizmetlerinde çok fazla kişiye bilet satışından dolayı bu tarihler aralığında çok sık yaşanmaktadır Overbooking durumu. Peki, Overbooking durumu neden gerçekleşmektedir?

Overbooking Neden Olur?

Turizm sektöründe ve ulaşım sektöründe hizmet vermekte firmalar daima bazı yolcuların herhangi bir aksilik yaşanmasından kaynaklı olarak uçağa, otobüse, otele gelememesi durumunda göz önünde bulundurarak hizmet kapasitesi üzerinde satış yapmaktadırlar. Çifte rezervasyon olarak da bilinen bu durum nadir yaşansa da turizm ve ulaşım sektöründeki kişiler maddi olarak zarara uğramamak için bazen bu yola başvurmakta ve kapasitenin üzerinde kişiye satış yapabilmektedir. Bu olay karşısında da Overbooking durumu yaşanmaktadır. Overbooking durumu yalnızca kişi sayısının fazlasında değil; verilecek hizmete katılacak kişi sayısının katılımdan az olması durumlarında da yaşanabilmektedir. Yani iki türlü şekilde Overbooking durumu hem firma hem de kişi tarafından karşılıklı olarakta yaşanabilmektedir.

Overbooking ’in Yol Açtığı Sıkıntılar Nelerdir?

Overbooking, sık yaşanmasa da turizm ve ulaşım sektöründe nadir yaşanmakta bir uygulamadır. Hizmet kapasitenin üzerinde satış departmanının tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak hizmet kapasitesi üzerinde fazla kişiye satış yapması durumunda hizmet günü sıkıntılı bir durum ile firmalar karşı karşıya kalabilmekte ayrıca yolcular ile mağduriyet yaşamaktadır. Rezervasyon yapmış ve ödemesini yapmış kişi uçağa ve otobüse alınmayabilir veya otele kabul edilmeyebilir. Dolayısıyla böyle bir durum karşısında kişiler mağduriyet yaşaması nedeniyle birçok firma tüm masrafları, belirli limitler dahilinde kendisi ödemektedir. Havayolları şirketlerinin sıklıkla karşılaştığı bir durumdur Overbooking.

Overbooking Olunca Ne Olur?

Overbooking olan yolcunun mağdur olmaması için firmalar alternatif uçuşlar, konaklama hizmetleri gibi alternatif hizmet ile yolcunun mağduriyetini giderme yoluna gidebilmektedir.

Overbooking Durumunda Neler Yapmanız Gerekir?

Uçağa yetişmeye çalıştınız ve havaalanına ulaştığınızda sizlere uçakta yer yok sizleri uçağa alamıyoruz diye cevap alamıyorsanız yapmanız gereken işlemleri sizlere söylüyoruz. Bunlar:

  • Havayolu firmasının yetkilileri ile iletişime geçerek haklarınız öğreniniz.
  • Size sunulmakta alternatif uçuş saat ya da tarihlerini, maddi telafi tekliflerini ve diğer haklarınızı öğreniniz.
  • Yolcu haklarınızı öğrenmeyi unutmayınız.
  • Zarara uğradıysanız da tazminat açma hakkına sahipsiniz.

Overbooking Durumunda Havayolu Şirketlerinin Yaklaşımları

Overbooking hava yolu şirketlerinin uçuşlarda boş koltukları azaltma stratejisinin bir parçasıdır. Biliyoruz ki en pahalı ulaşım yöntemi havayolu ulaşımıdır. Hal böyle olunca uçak firmaları yolcu gecikmelerinden, bilet iptalinden ya da geç Check-in işlemlerinden kaynaklanacak boş koltuklar için çok fazla kişiye satış yapmaktadırlar. Ancak bu durum, yolcuların mağduriyetine yol açabilir. Uçuşa alınmama, seyahat planlarında önemli değişikliklere ve ek maliyetlere neden olabilir. Havayolu şirketlerinin Overbooking durumları karşısında izlediği yöntemler nelerdir?

  • Tazminat karşılığında uçağa alınmamayı kabul etmek.
  • Alternatif bir uçuşa aktarılmak.
  • Daha sonraki bir tarihte uçmak.

Tazminat karşılığı uçağa alınmama nedir? Overbooking ve yolcunun hakları nelerdir?

Overbooking Tazminatı Nedir?

Overbooking durumu sebebiyle hizmetten yararlanamayan yolcu belli haklara sahiptir. Bilmeyenler için Overbooking durumunda haklarınız vardır bilginize… Şimdi bunlardan bahsedeceğiz. Bunlar:

  • Yargıtay kararlarına göre Overbooking durumunda tazminat talebinde bulunabilirsiniz.
  • Tazminat tutarı zararın sebebi, zararın boyutuna göre değişkenlik göstermekle birlikte; yolcu zarara uğramamış ise mahkeme yolu ile asgari düzeyde firmanın sizlere tazminat ödenmesine karar verilebilmektedir. Zarar boyutu ne kadar yüksek ise sizlere ödenecek tazminat miktarı o kadar artmaktadır.

Overbooking ve Yolcu Haklarınız

Overbooking durumlarında kara kara düşünmek yerine öncelikle böyle bir durum karşısında haklarınız olduğunu biz sizlere söyleyeceğiz. Overbooking nedeniyle rezervasyon yaptırdığı hizmetten faydalanamayan yolcular için Avrupa Birliği mevzuatları doğrultusunda birçok hak tanınmaktadır.Öncelikle Overbooking nedeniyle uçuşa alınmamasının belgelenmesi ve koşulların gerçekleşmesi ile ortaya çıkan haklarınız:

  • Bilet ücretini iade etmek
  • Gidilecek şehir veya ülkenin en erken tarihte ya da daha geç bir tarihte ulaşımını sağlamak,
  • Overbooking durumunda uçağa kendi istekleri dışında binemeyen yolculara 600 Euro’ya kadar tazminat hakkı doğmaktadır. Bu hakkın geçerli olması için ayrıca hava yolu şirketinin sunduğu alternatif uçuşlar, 3 saatten uzun bekleme gerektirmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Fakat firma, kısa mesafeli uçuşlarda 3 saat içinde alternatif sunarsa tazminat tutarı yarı yarıya düşmektedir. Uzun uçuşlar içinse bu süre 4 saati bulabilmektedir.

Overbooking Durumu Yasal mı?

Sizleri üzecek hatta şaşırtacak bir cevap vereceğiz cevabımız Overbooking yasaldır bir süreç olup firmalar tarafından uygulanabilmesi; Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), çifte rezervasyon (Overbooking) konusuna olumlu karşılanmaktadır.

Overbooking Olmaması İçin Neler Yapılmalı?

Overbooking durumuna maruz kalmamak için; Check-in işlemlerinizi erken yaptırınız ve Havaalanına erken gidiniz.

Overbooking Durumunu Firmalar Nasıl Çözüme Ulaştırabilmektedir?

  • Rezervasyon teyidi alınız
  • Rezervasyon iptali sonrası misafirleriniz için boş oda veya koltuk bulmaya çalışınız
  • Müsait oda veya koltuk yoksa uygun fiyatlar ile oda veya ulaşım tercihi sununuz,
  • Ödemesinden kalan ücretin geri ödemesini yolcuya gerçekleştiriniz,
  • Ücretsiz hizmetlerden yolcunuzu ya da müşterinize olanaklar sağlayınız.

Yurtdışı turları programlarında Overbooking durumuna düşmemek için dijital medyayı iyi kullanan bir tur firması ile seyahat etmenizi tavsiye eder; rezervasyon işlemlerinin şeffaf gerçekleştirildiği turizm sektörü firmaları ile hayallerinizi gerçeğe dönüştürünüz. Avrupa Rüyası tur acentası ailesi olarak genç ve profesyonel çalışanlarımız ile yurtdışı tur seyahatlerimizi düzenlerken; Şeffaflık hizmetimizden ödün vermeden; katılımcının işlemlerini ve ödemelerini sistemli olarak kontrol etmeleri için Avrupa Rüyası olarak www.avruparuyasi.com.tr/gezgin-girisi/ girişinden tur öncesi sırası ve sonrasındaki süreçleri bir bir takip etme imkânına sahipsiniz. dünyanın 62 ülke 185 şehrine turlar düzenlemekte Avrupa Rüyası ile sizde güvenli ve konforlu bir seyahatin keyfine varınız. Sağlıcakla ve seyahatte kalınız.

BLOG KATEGORİ