Yurtdışı Turlar

Pasaportumun Süresi Dolmak Üzere, Yine De Vize Alabilir Miyim?

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışı seyahatleri öncesi birtakım hazırlık aşamalarını yerine getirmemiz gerekmektedir. Bu hazırlık aşamaları içerisinde; ulaşımdan, vize-pasaport işlemleri, yeme içmeden, hazırlayacağımız valize kadar ki süreç en ince ayrıntısına kadar iyi bir plan çerçevesinde hazırlanmalı ve yurtdışı seyahatine öyle çıkılmalıdır. İyi bir seyahat planı diyoruz çünkü başka bir ülke başka bir kültür ve inançlar yanı sıra farklı siyasi kurallar ve protokoller gerçeğini göz önünde bulundurmamız gerekmektedir. Bugün bizler de sizler için yurtdışına seyahat etmek üzerine pasaportumun süresi dolmak üzere vize alabilir miyim? konusuna değineceğiz.

Pasaport Nedir?

Yurtdışına seyahat etmek için pasaport şart. Peki, pasaport ne demek? Yurtdışına seyahat gerçekleştirmek istediğiniz ülkelere giriş ve çıkışlarınızda yanınızda bulundurulması zorunlu olan izin belgesine pasaport denir.Kısaca, pasaport sizlerin yurtdışı seyahatlerinizdeki ikinci kimliğinizdir. Unutmayınız! Pasaport sahibi değilseniz yurtdışına seyahat etmeniz imkânsız. Ancak birkaç ülke var ki bunlar pasaport istememekte… Ne istiyor diyorsanız da kimlik. Doğru okudunuz öyle ülkeler var ki sadece kimliğiniz ile bu ülkelere seyahat etmeniz mümkün. Pasaportsuz seyahat edebileceğiniz ülkeleri merak ettiyseniz:

  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Ukrayna
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • Moldova

Hayalini kurduğunuz yurtdışındaki ülke seyahat etmeyi gerçeğe dönüştürmek sizlerin elinde. Harekete geçiniz ve şimdiden pasaport ve vize sahibi olmak için gerekli yerlere başvurularınızı ilgili kurumlara yapınız. Peki, hangi pasaport bana göre diyorsanız; buna kendiniz karar vermeye ne dersiniz?

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Yurtdışında hayatınızın en güzel deneyim ve tecrübelerine sahip olmak; birbirinden güzel anılar biriktirmek ve dünyayı dolaşmak… Hangi amaçla geziyor olursanız olun seyahat etmek iyileştirir. Gerek iş gerek eğitim gerekse yeni yerler ve mekânlar keşfetmeyi seven seyahat sever iseniz; sizler için en uygun olacak pasaportu; pasaport çeşitleri arasından bulunuz ve başvurunuzu yapınız. Pasaport çeşitleri nelerdir?

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabileceği umama mahsus pasaport türüdür.  Bordo pasaport:

  • Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.
  • Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.
  • 18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.
  • 18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaport çeşididir. Hususi ( Yeşil) pasaport ile:

  • Yeşil pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.
  • Yeşil pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştirmekte olan akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilmekte kişiler gri( hizmet) pasaportuna sahiptirler. Hizmet pasaportu ile:

  • Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkün
  • Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişiler, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşları, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen seyahat pasaportuna diplomatik pasaport denir.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetmeniz durumunda ya da pasaport süresinin bitmesi gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeksizin verilmekte olan geçici pasaport türüne denir.

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Pasaport başvurusunda bulunmak için;

  • Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezlerini direk arayarak başvuru yapabilirsiniz
  • Pasaport online başvuru sistemi olan randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden de kolayca pasaport başvuru randevusu gerçekleştirebilirsiniz.

Peki, pasaport başvurusu için hangi evraklar sizlerden talep edilmekte:

Yurtdışına Çıkarken Pasaport İçin Gerekli Evraklar

  • Kimlik belgeniz
  • Biyometrik fotoğraf( 6 ay içinde çekilmiş)
  • Pasaport harç ve defter ücreti ödemesi dekontu
  • Varsa eski pasaportunuz
  • 18 yaşından küçükler için muvafakatname

Ayrıca parmak izinizi vermek için şahsen emniyet güçlerine pasaport başvurusu için başvurmanız gerekmektedir. Pasaport belgesi prosedürünü takip eden işlemler:

Pasaport Nasıl Çıkartılmaktadır?

Pasaport randevusu alınız

Pasaport başvuru randevusu almak için; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesi üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) arayarak pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport İçin Gerekli belgeleri hazırlayınız

Pasaport başvurusunda talep edilmekte belgeler:

  • T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi,
  • Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
  • Kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname,
  • Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında "Öğrenci Belgesi",
  • Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi,
  • Eski pasaport (varsa) ve diğer pasaportunuz,
  • Çok sık seyahat ediyor ve Çift pasaport başvurusu yapmak için; Çift Pasaport Mazeret dilekçesi

Pasaport başvurusu sürecine dair merak edilenlere yazımızda değindik. Şimdi ise vize başvuru sürecine dair merak edilenleri ele alacağız.

Vize Nedir?

Yurtdışına seyahat gerçekleştirmek üzere; hazırlık aşamasında iken bizlerden ülkelerin giriş-çıkış kapılarında talep etmekte olduğu izin belgesidir. Kısaca; vize, bir ülkeye seyahat gerçekleştirmek istiyorsak bizlere verilmekte izin belgesidir. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok yurtdışındaki ülke ve şehirlere seyahat gerçekleştirmek istiyorsanız kolay vize alma yöntemleri nelerdir? Şimdiden araştırmaya başlayınız. Çünkü süreç çetin, meşakkatli ve zorlu, terletmekte sorularla dolu…

Vize Nereden Alınmaktadır?

Vize almak için vakit gerekli… Vize başvuru süreci; sizden talep edilmekte evrakları doğru, eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlamanızı gerektirmekte bir süreçtir. Vize almak için vize başvuru merkezlerinden randevu almanız gerekmektedir. Peki, vize nasıl ve nereden alınmaktadır?

Vize Başvuru Merkezleri:

  • İlgili ülkenin büyükelçiliğinde bulunan konsolosluk bölümü
  • Başkonsolosluk
  • Konsolosluk
  • Bazı özel durumlar karşısında ülkelerin Fahri Başkonsoloslukları ya da Fahri Konsolosluklar

Peki, bizler için hangi vize daha doğru bir seyahat belgesidir? Sorusunun cevabına ne yanıt vermeliyiz? Bu sorunun cevabına siz kendiniz karar veriniz.

Vize Çeşitleri Nelerdir?

Vize başvurusu sırasında seyahat amacınız vize alma sürecinizi doğrudan etkilemektedir. Mesleğiniz, meslekteki kaçıncı yılınız, gelir düzeyiniz, okuyor oluşunuz, iş amaçlı seyahat gerçekleştiriyor oluşunuz ya da turistik amaçlı seyahatler… Peki, hangi vize sizlerin yurtdışı anahtarınız?

1. Schengen Vizesi

Schengen Vizesi, Schengen bölgesi içerisinde yer almakta olan ülkeleri kapsamaktadır. Bu vize ile birden fazla ülkeye tek bir vize ile seyahat etme hakkına sahip olursunuz.

2. Transit Vize

Aktarma yapmanız gerekmekte olan uçuşlarda ilgili ülke tarafından sizlere verilmekte geçici düzenlenmekte vizeye transit vize denmektedir.

3. Sınır Kapısında Vize

Sınır kapısında vize vermekte ülkelere giriş- çıkış yapmanız durumunda yanınızda otel rezervasyonu, gidiş-dönüş biletiniz gibi belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sınır kapısında vize veren ülkeleri merak ediyorsanız listede şaşıracağınız birçok ülkenin olduğunu şimdiden sizlere söylemeliyiz. Merak edenleriniz Avrupa Rüyası Blog sayfamızdaki yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

4. E- Vize (Online Vize)

E Vize, uzun süreli seyahat gerçekleştirmeyi planlayanlarınız ya da yorucu bürokratik işlemleri daha hızlı bir şekilde çözmek amaçlı havalimanı ve sınır kapısında verilen vizelere alternatif olarak geliştirilmiş vize başvuru sistemidir.

Amaçlarına Göre Vize Türleri Nelerdir?

Yurtdışına ne amaçla seyahat gerçekleştireceğiniz havaalanları ve sınır kapılarında önemlidir.Vize başvurusu sırasında hangi amaçla seyahat gerçekleştirecekseniz o amaca hizmet etmekte vizeye başvuru yapmanız şart. Aksi takdirde vize başvurunuz Red cevabı alacaktır. Peki, hangi amaçla vize alınmaktadır.

Amacına Göre Vize Türleri

Turistik Vize: Tatil amaçlı seyahatler için kullanılmakta vize çeşididir.

İş Vizesi: İş amaçlı seyahatler için kullanılmakta vize çeşididir.

Öğrenci Vizesi: Eğitim amacıyla bir ülkede okumak isteyen öğrencilerin kullanmakta olduğu vize çeşididir.

Çalışma Vizesi: Bir ülkede çalışmak isteyen kişilerin kullanılmak için başvurduğu vize çeşididir.

Transit Vize: Aktarmalı seyahatlerde bir ülkeden diğerine geçiş yaparken kullanılmakta vize çeşididir.

Schengen Vizesi: Çoklu yurtdışı seyahatlerinde en sık kullanılmakta ve tercih edilmekte vize çeşididir. Daha ayrıntılı bilgi için Avrupa Rüyası sosyal medya hesaplarını ve blog sayfasında yurtdışı seyahat tecrübelerine dair yazılarımıza göz gezdirebilirsiniz.

Vize Alma Süreci Aşamaları Nelerdir?

Vize alma sürecinde gerçekleştirmeniz gereken aşamalar:

Başvuru Formu Aşaması

  • Vize başvurusu yapacağınız ülkenin konsolosluğu veya büyükelçiliğinin web sayfasındaki başvuru formunu doldurunuz.

Gerekli Belgeleri Toplama Aşaması

  • Pasaport
  • 2 adet güncel biyometrik fotoğraf
  • Aile toplum kâğıdı
  • Sağlık sigortası
  • Gelirinizin yeterli olduğuna dair banka hesap dökümü
  • Mesleki durum belgesi
  • İkametgâh belgesi
  • Evlilik cüzdanı (Evliler için)

Randevu Alma Aşaması

Vize evrakları öncesi 1 ay ya da 15 gün öncesinden randevu alınız.

Vize Ücretini Yatırma Aşaması

  • Ülkeden ülkeye değişkenlik göstermekte vize ücretlerini ilgili ülke konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL ya da döviz olarak ödeyebilirsiniz.

Başvuru Süreci Takip Etme Aşaması

Vize başvurunuz belgelerinizi ve başvuru formunuzu teslim ettikten sonra başlamaktadır.

Vize Onayı veya Reddi Durumu

Vize sonucunuzu öğrenmek için doğrudan konsolosluğa gidebilirsiniz veya vize işlemlerini takip eden kişi ya da kurum da sizlerin adına vize sonucunu alabilmektedir. Vize sonucunuzu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresinize gönderilmekte postayı da bekleyebilirsiniz. Vize başvurunuzun Red cevabı karşısında yapmanız gerekenleri Avrupa Rüyası sosyal medya ve blog sayfasındaki yurtdışı seyahat günlükleri yazılarımızda sizler için ele aldık.

Vize Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Yurtdışına seyahat etmek için hazırlık aşamasında mısınız? Şuan ki en önemli konunuz vize başvurusu nasıl yapılır? Sorudur.

Vize işlemleri aşamaları:

  • Konsolosluklara veya konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kurumlara veya aracı kurumlara başvuru yapınız.
  • Pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol ediniz. En az 6 ay geçerlilik süreci olan pasaportunuz olmalıdır.
  • Vize başvuru öncesi sizden talep edilmekte evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlayınız.
  • Vize başvurusu için 1 ay ya da 15 gün öncesinden ilgili kurumdan randevu alınız.
  • Vize başvurusu için gerekli formları ilgili kurum sitesinden tamamlayınız.
  • Mülakat sonrası ilk kez vize için başvuru yapıyorsanız 5 yıl sistemle kayıtlı kalmakta parmak izi vermeniz gerekmektedir. Bu parmak izi yenileme her ülkede olmasa da  İngiltere ve Amerika gibi ülkeler için her başvuruda parmak izi vermeniz gerekir. 
  • Parmak izi işlemleri sonrası vize ücretini  ilgili ülke konsolosluğu tarafından belirlenen banka hesabına TL ya da döviz olarak ödeyebilirsiniz.
  • Vize takibinizi  “başvuru takip fişi” ile internet üzerinden veya telefonla arayarak vize işlemlerinin hangi aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Vize sonucunuzu öğrenmek için doğrudan konsolosluğa gidebilirsiniz veya vize işlemlerini takip eden kişi ya da kurum da senin adına vize sonucunu alabilmektedir. Vize sonucunuzu öğrenmek için konsolosluk tarafından adresinize gönderilmekte postayı da bekleyebilirsiniz. 

Vize almak için konsolosluklara gitmeye vaktim yok çok yoğun çalışıyorum diyorsanız da sizlere kolaylık sağlaması açısından e-vize ya da tur şirketleri ile vize almak için danışmanlık hizmeti vermekte ve vize almanızı kolaylaştırmakta; dünyanın 62 ülke 185 şehrine turlar düzenlemekte Avrupa Rüyası ile tanışmaya davet ediyoruz.

Vize Başvurusu Sırasında Pasaport Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Ülkelere göre pasaport süresi vize başvurusu sırasında ne kadar olmalıdır sorusuna cevap arıyor iseniz sizleri Avrupa Rüyası blog sayfası Pasaport Süresi Vize Başvurusu İçin Ne Kadar Olmalıdır? Makalemize göz atmaya davet ediyoruz. Ülke ülke pasaport ve vize sürelerine yazımızda değindik.

Pasaportumun Süresi Dolmak Üzere Yine de Vize Alabilir Miyim?

Vize başvuru sırasında pasaport geçerlilik süresi ülkelere göre değişkenlik göstermekte olup seyahat etmek istediğiniz ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi almanız gerekmektedir.Vize başvurusu sırasında pasaport geçerlilik süresi seyahatinizin sona ermesinden itibaren en az 6 ay süresi olmalıdır. Seyahatiniz sonrası 6 aydan az süresi olan pasaportlarla vize işlemi yapılmamaktadır. Ayrıca, vizeden muaf olsanız dahi, seyahat edeceğiniz ülke sizden seyahat sonrası pasaportunuzun 6 ay süresi kalmasını talep edecektir.

Pasaport süreniz yurtdışı seyahati sırasında bitmesi durumun da ise konsolosluklar aracılığı ile 1 ay geçerli geçici pasaport alabilmekte ve pasaport geçerlilik süreniz bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Vize alabilir misiniz evet alabilirsiniz ama ülkeye girişlerde sıkıntı da yaşamanız kaçınılmazdır.

Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.

BLOG KATEGORİ