Ben normalde de gezdiğim yerlerde hep yemek yemeyi, yemek kültürünü denemeyi sevmişimdir. Avrupa Rüyası ile 19 gün süren Avrupa turunda da bolca yedim, içtim. Bugün Saraybosna’ya gelince artık Osmanlı kültürünü de içinde barındıran bu güzel yemekleri test etmenin zamanı geldi.
Bosna Hersek‘in başkenti olan Saraybosna, Balkanlardaki en güzel şehirlerin başında geliyor. Yakın geçmişte çok büyük acılar yaşayan ülke, günümüzde yeni yeni toparlanmış durumda. Son yıllarda Türkiye başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin yoğun ilgi gösterdiği şehirde birçok kültürü bir arada bulabilirsiniz. Saraybosna’da birçok önemli Osmanlı eseri bulmak mümkün.
Şehrin tarihi merkezi olanBaşçarşı’yı ufak bir turladıktan sonra yemeklere geçiyorum. Siz gezin tabi ben onları da size yazıyorum (açken ben, ben değilim).Başçarşı’nın girişinde yer alan Sebil, Gazi Hüsrev Bey Camii, Umut Tüneli, Latin Köprüsü, Hünkar Camii ve Milli Kütüphane Saraybona’da gezilecek en önemli yerlerden.
Saraybosna’da ne yediğime gelince;çarşı içerisinde birçok salaş ama menüsü zengin ve oldukça leziz yerel yemekler sunan lokantalar bulunuyor. Burek (Boşnak böreği) ve Cevapi (köfte) deneyebilirsiniz. Yağlanmış pide arasında sunulan cevapiyi, Tarık Hodzic’in(Eski Galatasaylı)çarşıda bulunan “Galatasaray Sur” kebapçısında deneyin.Ahşap mekânın dış güzelliği ve kapıda asılı Galatasaray bayrağını görünce içerigireceksiniz zaten.
Burekdžinica (börekçi) olarak adlandırılan yerlerde, kıymalı, peynirli, patatesli ve ıspanaklı çeşitlerini bulacağınız börekler de leziz. Sadece Burek diye sipariş verdiğiniz zaman genelde size etli ve soğanlı börek getiriyorlar. Benim tercihim olan peynirli börek “sirnitsa”, ıspanaklı ve peynirli olanı “zelyenitsa”, patatesli olanı ise “krompirisu” olarak adlandırılıyor. Etli ev yemekleri lezzetini tadabileceğiniz lokantalar olan Aşçinitsalar, Begova(Bey) çorbası, Klepe (Boşnak usulü mantı) ve Tuffahiye (elma tatlısı) ile bir menü yapabilirsiniz. Bey çorbasını ve üstü tuzlu kaşarla zenginleştirilmiş meşhur balkan şopska salatasını da yiyin lütfen (yeter demeyin yiyin). Yanında yoğurt dedikleri ayrana göre koyu olan ama ayran gibi içilen içeceği de için(bana dua edersiniz).
Yemekten sonra keyif için kişiye özel bakır bir tepside, bakır cezve, kulpsuz fincanlar, lokum ve su ile servis edilen Bosna Kahvesi de içildi mi? Ohh keyif bu işte.
O kadar anlattım canım çekti keşke bir daha fırsatını bulsam da yine gitsem. Siz gitmek isterseniz Avrupa Rüyası tarafından düzenlenen ucuz ve ekonomik Avrupa turu ile Avrupa’yı gezmenin tadını çıkarabilirsiniz.