Yurtdışına seyahat etmek, zahmetli ve meşakkatli bir plan program sürecini kapsamakta olsa dahi heyecanı bol bir aktivite. Peki, sizler yurtdışına seyahat gerçekleştirmeden önce hangi aşamaları ve prosedürleri yerine getirmeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi misiniz?
Değilseniz de önemli değil! Yurtdışı seyahatlerine yönelik merak edilen tüm detaylı bilgileri biz seyahatlerimiz sırasında karşılaştığımız sorunları ve çözümlerini sizlere Avrupa Rüyası sosyal medya yada blog sayfamızda aktarıyoruz. Bugün yurtdışı seyahatlerine yönelik hazırlık aşamasında vize konusuna değineceğiz.
Vize nedir? Vize sürecinde hangi süreçlerden geçmemiz gerekmektedir? Ve vize tarihlerinde değişiklik yapılabilir mi? konusuna değineceğiz. Bugün ele alacağımız konu başlıkları:
gibi soruların cevaplarına yazımızda yer vereceğiz. Keyifli okumalar…
Yurtdışına seyahat etmek için öncelikle seyahat edeceğiniz ülke sizden vize talep ediyor mu araştırma yapmanız gerekmekte. Peki, vize ne demek? ve ne işe yaramakta? Vize, yurtdışına seyahat etmek amacıyla bizden çeşitli ülkelerin konsolosluklarında veya ülkelerin giriş kapılarında talep edilmekte belgelerin genel adına verilen addır. Kısaca vize; bir ülkeye giriş ve çıkış yapmak için bizlere verilmekte bir çeşit izin belgesi. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere birçok yurtdışındaki ülkenin kapısını aralamak istiyorsanız vize almanın kolay yöntemlerini şimdiden araştırmaya başlayınız. Çünkü vize alma süreci; çetin, meşakkatli ve zorlu, terletmekte sorularla dolu…
Yurtdışına daha önce seyahat gerçekleştirmiş olan siz değerli okuyucularımız vize ve pasaport işlemleri sürecini başarı ile tamamlamış olup vize-pasaport işlemlerinin nasıl gerçekleştirdiğine dair bilgi ve donanıma sahipsinizdir. Peki, daha önce yurtdışına seyahat gerçekleştirmemiş ve vize sürecine dair hiçbir konuya hakim olmayan okuyucularımız nasıl aşamalardan geçeceğinize dair araştırma daha önce yaptınız mı? Peki, daha önce hiç seyahat etmemiş olan sizler nasıl bir yol izlemelisiniz! Vize başvurusu için:
Vize almak için konsolosluklara gitmeye vaktim yok çok yoğun iş temposunda çalışıyorum diyorsanız da sizlere kolaylık sağlaması açısından e-vize ya da tur şirketleri ile vize almak için danışmanlık hizmeti vermekte ve vize almanızı kolaylaştırmakta; dünyanın 62 ülke 185 şehrine turlar düzenlemekte Avrupa Rüyası ile vize sürecinizi basitleştirebilirsiniz.
Vize başvuru işlemleri için öncelikle başvuru yapacağınız ülkenin vize için talep etmekte olduğu evrak prosedürlerine ve şartlarına hakim olmanız şart. Örnek olarak; bazı ülkeler sizden parmak izi talep etmekte iken Orta Doğu ve Afrika ülkeleri için yapılan vize başvurularında özel ve istisnai durumlar dışında parmak izi istenmemekte. Bu nedenle siz siz olun seyahat edeceğiniz ülke için araştırmanızı önceden yapınız ve vize mülakatına hazırlıklı olunuz. Peki, vize işlemleri nasıl aşamaları içermektedir:
Vize dosyası hazırlama sürecindeki evraklar ülkeden ülkeye farklı göstermektedir. Ancak genel olarak vize dosyası hazırlama aşamasındaki evraklar arasında şunlar yer almaktadır:
Talep edilmekte belgeler; seyahat edeceğiniz ülke politikalarına, seyahat amacınıza, pasaport türünüze ve meslek durumunuza göre değişkenlik gösterebilmektedir. Peki, bu evraklar ile hangi kurumlara başvurmamız ve randevu talep etmemiz gerekmekte?
Vize, vize başvuru merkezlerinden randevu talep edilerek evrakları toplama ve başvuru yapma sürecini kapsamaktadır. Peki, vize nereden alınmaktadır? Vize almak için başvurabileceğiniz merkezler:
Peki, bizler hangi vizeyi almalıyız?
Vize alma sürecinde seyahat amacınız vize alma sürecinizi etkilemektedir. Bunun yanı sıra; gelir düzeyiniz, unvanınız, çalışma yılınız, okuyor oluşunuz ya da iş amaçlı seyahat gerçekleştiriyor oluşunuz… Sizler peki, hangi vizeye sahip olmalısınız?
Schengen Vizesi, Schengen bölgesinde yer almakta olan ülkeleri kapsamakta olup birden fazla ülkeye tek bir vize ile seyahat etme hakkını sizlere tanıyan vize çeşidine denir.
Aktarmalı uçuşlarda aktarma yapacağınız ülke tarafından sizlere verilmekte geçici düzenlenmekte vizeye transit vize denmektedir.
Sınır kapısında vize veren ülkeler olduğunu biliyor muydunuz? Bu ülkelere giriş yaparken yanınızda otel rezervasyonu, gidiş-dönüş biletiniz gibi belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
E Vize, uzun süreli seyahat gerçekleştirmeyi planlayanların ya da yorucu, zahmetli bürokratik işlemleri daha hızlı bir şekilde çözmek amaçlı online olarak geliştirilmiş vize alma sistemidir. Online Vize ile seyahat etmek istediğiniz ilgili ülke için internet üzerinden elektronik vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
Online Vize, turistik seyahat amaçlı verilmekte olup çalışma izni ya da öğrenci vizesi gibi durumlar için kullanılmamaktadır.
Yurtdışına gerçekleştireceğiniz seyahat hangi amacı taşımakta? Vize başvuru işlemleri sırasında hangi amaçla seyahat gerçekleştirecekseniz o amaca hizmet etmekte vizeye başvurmanız gerekmekte aksi halde vize başvurunuz Red cevabı alacaktır. Amacına göre vize türleri:
Tek seferde Vize Red cevabı almaksızın vize sahibi olmak ister misiniz? Eksiksiz ve doğru bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmekte vize başvuru aşamaları şu şekildedir:
Başvuru Formu Doldurma Aşaması
Gerekli Belgeleri Toplama Aşaması
Vize Randevu Alma Aşaması
Vize evrakları öncesi 1 ay ya da 15 gün öncesinden randevu alınız.
Vize Ücreti Yatırma Aşaması
Vize Mülakat Aşaması
Mülakat sırasında gerçek sebepler ile seyahat amacınızı ifade ediniz.
Vize Başvuru Süreci Takip Etme Aşaması
Vize başvurunuz belgelerinizi ve başvuru formunuzu teslim ettikten sonra başlamaktadır.
Vize Onayı veya Reddi Durumu Aşaması
Vize alma sürecine dair her şeyi konuştuk. Peki, vize alma süreci ne kadar sürmektedir?
Vize başvuru süresi, ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Vize başvuru süresi 1 ay da 1 hafta da sonuçlanabilmektedir. Bu sürecin değişkenlik göstermesi ise;
Vize başvurusu, 3 ile 15 gün arasında değişmekte olup yukarıda değindiğimiz nedenlerden dolayı daha uzun da sürebilmekte. Sizler işi sıkı tutunuz ve mutlaka vize danışmanlık hizmetlerinden yardım almayı unutmayınız.
Vize almak için yapmanız ve yerine getirmeniz gerekmekte olan tüm aşamalara yazımızda sırası ile değindik. Peki, yurtdışına seyahat gerçekleştireceğiniz tarihler ile vize tarihi geçerlilik süresi uyuşmaz ise ne yapmalıyız? Vize tarihi değişikliği yapılabilir mi? Bu soruya cevabımız hayır! Vize geçerlilik tarih aralığında seyahatlerinizi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bazı istisnai durumlarda ise; sağlık, iş, seyahat uçak biletlerinizin vize tarihi ile uyuşmaması gibi durumlarda bir dilekçe ile konsolosluğa başvurmanız gerekmektedir. Ancak vize tarihi değişikliği konsolosluk uygun görülmesi ile gerçekleştirilmektedir. Yani sizler başvurunuzu dilekçe ile yapınız kabul edilip edilmeme durumu ise konsolosluk görevlilerinin inisiyatifine kalmıştır.
Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.