Selanik Nasıl Gezilir? Selanik Gezi Rehberi

Avrupa Rüyası Blog

Bu bizim kavuşmalarımız ah yârim mahşere kaldı… Türkülerine konu olmuş; bizlere şimdiki bağımsızlığımızı kazandırmış masmavi gözleriyle atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün gözlerini dünyaya açtığı umudun filizlendiği şehir... Duygulanmamak, hüzünlenmemek elde değil… Birçok acı ve gözyaşına ev sahipliği yapmış; bir zamanlar Osmanlı toprakları içerisinde olan Selanik şehrini Balkan savaşlarında kaybetmişizdir. O günden bugüne yıkılan hayatlar, ayrılan gizli âşıklar ve yerini yurdunu vatanını bırakarak; özlemle memleket hasreti çekenlerin 450 yıllık Türk yurdunu arkasında bırakmasının hüznünü, acısını türkülerle dile getirdiği bizler için yeri her zaman farklı olacak İzmir’in kız kardeş şehridir Selanik. Yunanistan’ın en güzel ve en büyük 2. şehri olan Selanik; köklü tarihiyle, masmavi çarşaf gibi salınan deniziyle, deniz kokan sokaklarıyla, yemyeşil doğası ve cıvıl cıvıl insanları ve gençleriyle ve en önemlisi atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu topraklar olması dolayısıyla bizdeki yeri anlatılamaz bir şehir…

Selanik Gezisi

İzmir’in kız kardeşi, Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün nefes bulduğu ve gözlerini dünyaya açtığı; adını Makedonya Kralı Philip’in kızı Thessaloniki’den alan şehir dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Osmanlı hâkimiyetine geçen daha sonra Balkan savaşları sırasında kaybettiğimiz Selanik şehri her gezmemiz de bizi duygulandırıp hüzünlendirmiştir. Acı ve gözyaşlarına bir zamanlar ev sahipliği yapmış olsa da günümüzde gezip görenlerin “Küçük İzmir“ diye adlandırdıkları şehir; tarihiyle, kordon boyu sıralanmış evleri ve kafeleriyle, renkli ve cıvıl cıvıl insanlarıyla, üç büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmış Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait birçok tarihi ve kültürel zenginliği içerisinde barındırmasıyla; doğası, denizi, kumsalları ve rengârenk sokakları ile kadim şehri Selanik gezisi için sizde Avrupa Rüyası yurtdışı turları içerisinde yer almakta olan:

  • Avrupa Rüyası Eko Turları ile bizlerde özel bir yeri olan bu kadim şehri gezme fırsatına sahip olunuz.

Selanik gezisi sırasında Selanik hakkında merak edilenler ve daha fazlası için keyifli okumalar…

Selanik Hakkında Merak Edilenler

  • Yunanistan
  •                                                                                    Makedonya Bölgesi
  •                                                                                  1.091.424

Yüz Ölçümü:                                                                          19,31 km²

  •                                                                                         Yunanca

Ortalama Sıcaklık:                                                                15.4 °C

  •                                                                                     Akdeniz İklimi

GMT İle Arasındaki Farkı:                                                    GMT+3

Para Birimi:Euro

Selanik Nerededir/ Coğrafi Konumu

Yunanistan’ın en büyük 2. Şehri olan Selanik, Makedonya bölgesinde ülkenin ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ege Denizine kıyısı olan Selanik, Selanik Körfezinin başındadır.

Selanik’e Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimin en güzel yaşandığı; renkli ve cıvıl cıvıl insanları, şarkı ezgileri ve deniz kokusu sinmiş, yolun sonu denize çıkan sokakları ve üç büyük imparatorluğun hüküm sürdüğü tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Selanik turu için en uygun mevsim yaz aylarıdır. Yazları sıcak ve güneşli havaları ile hem eğlenceli ve renkli şehir hayatını tadacak; mimari eserleri ve kültürel zenginliği ile tarihi ve kültürel geziye çıkacak; bizler için yeri ayrı atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evi ve okuduğu okulları görme fırsatına sahip olurken; eşsiz doğası yanında deniz, kum ve güneşi ile güzel bir yaz tatili yapacaksınız. Eğer kalabalık ortamları sevmiyor ve daha sakin bir zaman aralığında Selanik’i gezmek istiyorsanız da sizlere sonbahar ve kış aylarında bu kadim şehri gezmenizi tavsiye ederiz.

Selanik’e Nasıl Gidilir?

Selanik şehrine seyahat etmek için birçok alternatif güzergâh bulunmaktadır. Selanik’e isterseniz hava yolu, kara yolu, deniz yolu ile seyahat etmeniz mümkün. Bunlar:

  • Hava yolu ile ulaşım

Keyifli ve konforlu bir Selanik gezisi için en uygun ulaşım yöntemi hava yoludur. İstanbul Havalimanı’ndan ve İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Selanik şehrine düzenli uçak seferleri bulunmaktadır. Aegean Airlines uçak seferleri ise İzmir ve İstanbul’dan aktarmalı olarak Atina’dan Selanik şehrine seferler düzenlemektedir.

  • Kara yolu ile ulaşım

Kara yolu üzerinden özel aracınızla veya otobüsle Selanik şehrine seyahat edebilirsiniz. Edirne İpsala Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirilen özel araçlı seyahatlerinizde:

  • Yeni tip ehliyet
  • Uluslararası araç sigortası
  • Otoyol geçiş ücretlerini ödemelerini yerine getirmeniz gerekmektedir.

Otobüsle seyahat edecekseniz ise de; İstanbul Esenler Otogarı’ndan Selanik şehrine seferler düzenlenmektedir.

  • Deniz yolu ile ulaşım

Anadolu yarımadası yakınlarındaki Limni, Midilli, Sakız, Samos, Kos, Rodos ve Meis adalarından Selanik’e düzenli feribot seferleri düzenlenmektedir. Ancak bu seyahatler için Schengen vizesi sahibi olmanız şart. Detaylı bilgi için Avrupa Rüyasının blog sayfasında yer alan Schengen vizesi yazılarımızı okuyabilir ya da Avrupa Rüyasının yurtdışı tur danışmanlarından bu konuda destek alabilirsiniz.

Selanik Makedonya Uluslaarası Havalimanında Şehir Merkezine Ulaşım

Selanik havalimanından şehri merkezine seyahat etmek için çeşitli ulaşım alternatifleri bulunaktadır. Bunlar:

  • Toplu taşıma
  • Taksi
  • Araç kiralama hizmetleri

Havalimanından 15 km uzaklıkta bulunan şehir merkezine toplu taşıma araçlarından otobüsler ile seyahat etmek istiyorsanız; 25 dakikada bir hizmet vermekte olan 78 numaralı otobüse binerek şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Ancak keyifli ve konforlu bir seyahat geçirmek isterseniz de taksi ve araç kiralama hizmetlerinden de (Hertz, Avis, Budget, Europcar ve Sixt firmalarından) yararlanmanız mümkündür.

Selanik Şehir İçi Ulaşım İmkânları

Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile kadim şehir Selanik şehir turunda şehri yürüyerek keşfedebileceğiniz gibi yaygın olarak şehir içinde kullanılan otobüs, taksi ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz. Şehirde metro, tramvay gibi farklı ulaşım ağları bulunmaması dolayısıyla şehir turunuzda otobüs, taksi ve araç kiralama hizmetlerini kullanarak seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak sizlerde Selanik’in eşsiz tarihi yapılarını, müzelerini her gece konaklama imkânına sahip olup, ekstra turlar ile daha fazla yer gezip görme imkânına sahip olacağınız Avrupa Rüyası yurtdışı turları içerisinde yer almakta olan:

  • Avrupa Rüyası Eko Turları ile hayalinizdeki Selanik gezisini gerçekleştiriniz.

Çünkü sınırlar aşıldıkça güzelleşir…

Selanik’te Konaklama

Roma, Bizans, Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış; İzmir’in kız kardeş şehri, bizlerin türküler ile hasretimizi yazılara döktüğümüz;köklü tarihi, tarihe ışık tutan mimari yapıları, müzeleri, Atamız Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı; taşı, toprağı, denizi, kumsalları ve şarkı ezgileri ve deniz kokan sokakları Selanik’te en uygun konaklama bölgeleri:

  • Osmanlı, Roma, Bizans tarihi etkilerinin gözle görüldüğü bölgelerde konaklamak için Eski Şehir ve Ano Poli
  • Deniz kenarına yakın konaklama için Egnatia, Rotanda ve Aristotales Meydanı,
  • Şehrin ünlü meydanlarına yakın olmak için ve gece hayatı en sevilen bölge Ladadika da,
  • Şehrin biraz dışında terminale yakın konaklamak için Vardaris,
  • Şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler içinse Agia Triada bölgesi en uygun konaklama bölgeleridir.

Selanik Gezilmesi Gereken Yerler

Selanik gezisi duygulanıp, hüzünlendiğimiz; farklı hisleri bir arada yaşadığımız köklü Osmanlı imparatorluğundan kalma tarihi mimari eserleri ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim şehirdir. Selanik şehir turunda gezilip görülmesi gereken yerler:

1. Atatürk Evi

Selanik’in sembolü olan Atatürk’ün evi, atamızın doğduğu, çocukluğunun geçtiği babası Ali Rıza beyin diktiği nar ağacı gölgesinden oyunlar ve kitaplar okuduğu; 1953 yılından itibaren müze olarak hizmet vermekte olan bu ev, manevi değeri oldukça önemli tarihi bir mekândır.

2. Beyaz Kule

Deniz kenarında 15. Ve 16. Yy.larda Osmanlı tarafından yapıldığı düşünülen kule geçmişte denizden gelebilecek saldırılara karşı savunma amaçlı yapılsa da Yunanistan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte arkeolojik eserlerin saklanması, hava savunması, meteorolojik gözlem amaçları ile kullanılmıştır. Günümüzde farklı koleksiyonlara sahip kule de eşşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

3. Selanik Arkeoloji Müzesi

Yunan modern mimarisi ile inşa edilmiş bu müzede Makedonya bölgesinin tarihine ve eserlerine yakından bakma fırsatına sahip olacaksınız.

4. Ladadika

Tarih kokan sokakları renkli şehir ve gece hayatı ile semt hem tarihi ve müzeleri ile zengin kültürüne hem de renkli şehir hayatı ile Selanik’in cazip gezi rotalarından.

Sizlerde Selanik gezisinde gezilip görülmesi gereken birçok mimari yapı, müze ve kiliseleri yakından görme fırsatına sahip olmak için Avrupa Rüyasının yurtdışına düzenlediği Selanik şehri turunu da kapsayan turlarına bir göz gezdirmenizi sizlere tavsiye ediyoruz.

Selanik’te Ne Yenir?

Türk mutfağıyla oldukça benzer lezzetlerin yer aldığı ve Roma ve Bizans, Osmanlı gibi medeniyetlerin bir zamanlar yaşadığı Yunanistan’ın 2. Büyük şehri Selanik’te mutlaka tadına bakmanız gereken lezzetler:

  • Domates Dolması
  • Fakfur ( makarna çeşidi)
  • Mafiş (tatlı)
  • Patlıcan Pidesi
  • Yunan Salatası
  • Selanik Gevreği
  • Paskalya Çöreği
  • Selanik Baklavası
  • Selanik Tatlısı
  • Frappe ( içecek) ve daha fazlası…

Selanik’te Gece Hayatı

Uyumayan şehir olarak adlandırılan eğlenmeyi seven renkli ve hareketli Selanik gecelerinde sabahlara kadar eğlenmeniz mümkün. Her bütçeye ve her tarza uygun Selanik gece hayatını deneyimleyeceğiniz bölgeler:

  • Gece hayatında yunan eğlencesi ve tavernalarında eğlenmek isteyenler için; Ladadika ve Aristoteles Meydanı,
  • Yerel halk ile yerel bir gece deneyimi için; Yukarı Şehir Ano Poli,
  • Daha hızlı ve hareketli gece hayatı için Valaoritou Caddesi,
  • Daha sakin eğlence anlayışı sevenlere ise Kalamarya bölgesini tavsiye edebiliriz.

Selanik gecelerinden sonra Selanik’te her yıl düzenlenen ve renkli gösterilere ev sahipliği yapmakta olan festival ve kutlamalar nelerdir?

Selanik’teki Festival ve Kutlamalar

Selanik dünya çapında ve yerel halk ile milyonlarca kişinin katıldığı festivallere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar:

  • Selanik Uluslararası Film Festivali
  • Selanik Uluslararası Kitap Fuarı
  • Dimitria Festivali
  • Selanik Yemek Festivali
  • Uluslararası Sokak Tiyatrosu Festivali
  • Selanik Uluslararası Panayır Festivali
  • Urban Picnic Festivali
  • Selanik Gizem Festivali

Sınırlar aşıldıkça anlam kazanır. Sizlerde seyahat etmenizin önündeki engelleri aştıktan sonra Avrupa Rüyasıyla tanışıp Selanik’te anılar biriktirmeye başlayınız…

BLOG KATEGORİ