SEYAHAT SAĞLIĞI

Avrupa Rüyası Blog

SIHHAT BİR GEZGİNİN PASAPORTUDUR
Nereye giderse gitsin onu korumalıdır. Bir kaybetse yolun bütün zevkinden mahrum kalır. Bende böyle bir şey yaşamamak adını neler yapmalı yada yapmamalıyız hakkında önerilerimi yazacağım. Okumanız ve uygulamanız dileği ile. Dünyanın bazı ülkelerinde tetanoz, difteri, kızamık gibi hastalıklar görülmektedir. Bu nedenle seyahat öncesinde yolcuların ülke takvimine uygun olarak aşılarını yaptırmaları çok önemlidir.

Sarı Humma ve Meningokok zorunlu seyehat aşılarıdır. Ama Avrupa kıtasında bulunan ülkeler için dünya sağlık örgütüne göre bu zorunluluk yoktur.

Her yolculuk öncesi rutin aşılarınızın güncel olduğundan emin olun. Bu aşılar: Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak(MMR), Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio ( çocuk felci ) ve yıllık grip aşısıdır. Hepatit A aşısı: Avrupa’da yediğiniz veya kalacağınız yer neresi olursa olsun, kontamine su veya yiyeceklerle Hepatit A bulaşabileceğinden bu aşı önerilir.

HEPATİT B AŞISI:
Hepatit B kontamine iğneler, kan ürünleri ve cinsel temasla bulaşır.
Herhangi bir alerjiniz varsa lütfen doktorunuza danışıp aşılarınızı öyle yaptırınız.
Gerekli aşılarımızı olduktan sonra genel olarak nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Tatile çıkmadan önce gidilecek bölgeye özgü koşulları öğrenmenin ve alınması gereken sağlık tedbirleri hakkında bilgilenmenin sağlıklı bir tatil geçirmek için büyük önem taşıdığını unutmayın.

Aşağıdaki sağlık kontrollerinden geçin:
Diş kontrolünü yaptırın,
Gözlük kullanıyorsanız yedek gözlük alın,
Bazı özel koşullara bağlı diğer kontroller (ör. Hamilelik, şeker hastalığı,astım…).
İçmek için güvenli olmayan suları mutlaka kaynatın.

Tazeliğinden ve kaynağından emin olmadığınız gıdaları yemeyin Çiğ veya iyi pişmemiş tüm yiyeceklerin mikropla bulaş riski taşır. Bunları yemekten kaçının. Sokakta satılan yiyecek ve içeceklerin tüketiminin hastalık riskini fazlasıyla arttıracağını unutmayın. Unutulmaması gereken kural: "Kaynatın, pişirin, soyun veya unutun gitsin. (Boil it, bake it, peel it orforget it.)"

Ambalajlı olarak satılan tüm gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edin Herhangi bir nedenle sağlık kuruluşuna başvurmanız durumunda sizin için kullanılan iğnelerin tek kullanımlık (disposable) ve aletlerin steril olmasına dikkat edin
Temizliği şüpheli sularda yüzmek veya bu sularla temas etmek çeşitli hastalıklara yol açabileceğinden temizliğinden emin olmadığınız havuz ve deniz sularında kesinlikle yüzmeyin.

HAYVANLAR
Özellikle kedi, köpek, maymun gibi hayvanlarla temastan kaçının ve ısırılmanız ya da yaralanmanız halinde hemen tıbbi otoritelere başvurun Tatlı sularda yüzmekten kaçının. Tuzlu sular, her zaman daha güvenlidir

 

MANTAR VE PARAZİT
Mantar ve parazit enfeksiyonlarından korunmak için ayaklarınızı temiz ve kuru tutun. Aşağıdaki durumlara ilişkin kazalara karşı tedbirli olun:
Trafik (gitmeden önce kan grubunuzu gösteren bir kart edinin),
Hayvanlar (yılanlar ve kuduz köpeklere dikkat edin),
Alerjiler (bir sağlık uyarısı bilekliği takın),
Güneş (güneş gözlüğü ve güneş losyonu bulundurun).
Sağlıklı gezgin yolda belli olur Sağlıklı ve keyifli yolculuklar dileği ile…

 

BLOG KATEGORİ