Uçuş Sırasında Kulak Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?

Avrupa Rüyası Blog

Uçak yolculuklarında yaşanmakta sağlık problemleri arasında yer almakta olan kulak tıkanıklığı herkesin başına gelmekte. Bu durum genellikle uçağın inişe geçtiği sırada kabin içi basınç değişimleri nedeniyle gerçekleşmektedir. Bizlerde sizler için Avrupa’yı ve dünya ülkelerini karış karış geziyor ve edindiğimiz seyahat sonrası tecrübelerimizi sizlere Avrupa Rüyası sosyal medya ya da blog sayfası yazılarımızda aktarıyoruz. Bugün değineceğimiz konu uçuş sırasında kulak tıkanıklığı neden kaynaklanmaktadır? Kulak tıkanıklığını gidermek için nasıl yöntemler uygulanmaktadır. Keyifli okumalar ve bolca seyahatler dileriz.

Kulak Tıkanıklığı Nedir?

Kulak tıkanıklığı, orta kulak ile burnun arkası arasında uzanan östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan sağlık sorunudur. Kulaklarda dolgunluk veya basınç hissi oluşmaktadır. Kulak tıkanıklığı sonrası;  kulak ağrısı, baş dönmesi ve işitmede boğukluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Soğuktan ya da basınçtan kaynaklanan şişlik azaldıkça tıkanıklık genellikle kendiliğinden düzelmektedir.

Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için; yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek gibi yöntemler işe yarayabilmektedir. Bu yöntemler işe yaramazsa; derin bir nefes alarak, burun deliklerinizi sıkıştırınız ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışınız. Böylelikle kulak tıkanıklığınız açılabilmektedir.

Kulak Tıkanıklığı Neden Kaynaklanmaktadır?

Kulak tıkanıklığı; orta kulak iltihabı, solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, alerjik reaksiyonlar ya da kulak zarının hasar görmesinden kaynaklı olarak da oluşabilmektedir. Kulak tıkanıklığı nedenleri şöyle sıralanabilmekte. Bunlar:

  • Kulak Kiri

Kulak kirinin zamanla birikmesi ya da duş sonrası kulak pamuğu ile kirin geriye itilmesi sonucu kulak tıkanıklığı meydana gelebilmektedir.

  • Orta Kulak Enfeksiyonu

Soğuk algınlığı, solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar orta kulakta enfeksiyona yol açabilmekte ve kulak tıkanıklığına neden olmaktadır.

  • Dış Kulak İltihabı

Kulak içerisine su kaçmasından ya da suda uzun süreler kalma durumuna bağlı olarak kulakta ödem meydana gelmekte ve bu durum kulak tıkanıklığa neden olmaktadır.

  • Östaki Tüpü Fonksiyon Bozukluğu

Östaki borusunda meydana gelmekte olan basınç kulak zarı üzerinde vakum etkisi yaratmakta ve kulak tıkanıklığına neden olmaktadır. Kulak tıkanıklığının şiddetli olduğu durumlarda ağrı da meydana gelebilmektedir. Bu durumun uzun sürmesi halinde kulak nezlesi oluşabilir. Kulak tıkanıklığı uzun süre devam ederek hayat kalitesini etkiliyorsa veya ciddi ağrıya neden oluyorsa, uzman doktora görünmek şart.

Kulağın Yapısı Ve Basınçla İlişkisi Nasıldır?

Kulak zarı arkası, orta kulak diye adlandırılmaktadır. Bu küçük alan hava ile dolu olup Östaki borusu adı verilen küçük bir kanal ile burun arkasına bağlanmaktadır. Zarın ön ve arkası basınç aynıdır. Uçağın inişi sırasında hava basıncı yere yakınken daha fazla olup bu basınç fazlalığı kulak zarını içeri doğru itmektedir. Kulak kanalı(Östaki borusu) genel olarak kapalı olup esneme, çiğneme, yutkunma gibi durumlarda açılmaktadır. Bazı havayolları, emmek ve çiğnemek ve yutkunma gibi refleksleri teşvik etmek için yemek menülerini ayarlamaktadırlar. Ancak, bazı kişilerde Kulak kanalının yapısı nedeniyle çabuk ve kolay basıncı eşitleyemez ve açılmaz. Bunun sebebi ise bazı kişilerde bu alanın daha dar olmasından kaynaklanmaktadır. Bu durum orta kulakta sıkıntı oluşturabilmektedir. Bu sıkıntı ile baş ediyorsanız mutlaka uzman bir doktordan destek almanız gerekmektedir.

Uçakta Kulak Neden Tıkanır?

Uçakta kulak tıkanması, uçak içerisindeki basınca östaki borumuzun uyum gösterememesinden kaynaklanmaktadır. Kulak tıkanıklığı, çok hızlı yapılan inişlerde kabin basıncı da uygun ayarlanmamışsa ortaya çıkmakta. Kulak tıkanıklığı yaşamakta bireyler kendilerince yöntemler geliştirmektedir. Bunlar;

  • Burun ve ağız soluma yollarını kapatıp kulaklarına hava göndermek
  • Sakız çiğnemek
  • Derin derin nefes almak… Sizler burun ve ağız yollarını kapatarak kulaklara hava gönderme(Valsalva Manevrası) uygulamasını tam bilmiyorsanız bu yöntemi uygulamaktan kaçınınız. Çünkü tıpçıların valsalva dediği kulağa hava gönderme yöntemi doğru uygulanmaz ise çok zararlı sonuçlara yol açabilir. Kontrolsüz bir hava gönderme aşırı basınca neden olabilir ayrıca genizdeki bakterilerin de orta kulağa kadar ulaşmasına sebep olabilmektedir.

Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Uçakta kulak tıkanması, uçak seyahatlerinde pek çok kişinin başına gelmektedir. Peki, kulak tıkanıklığı durumlarında neler meydana gelmektedir. Kulak tıkanıklığı belirtileri şöyle sıralanır:

  • Boğuk sesli işitme
  • Sesleri uğultulu duyma
  • Baş dönmesi
  • Denge kaybı
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • İşitmede zorluk
  • Kulakta ağrı

Kulak Tıkanıklığı Nasıl Açılmaktadır?

Kulak tıkanıklığı sonucu tıkanıklığı açma ya da hafifletme konusunda evde uygulayabileceğiniz basit yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler ciddi tıbbi sorunları tedavi etmez, sadece hafif durumlarda yardımcı olabilmektedir. Eğer kulak tıkanıklığınız şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, mutlaka bir uzman doktora başvurmak gerekmekte. Kulak tıkanıklığının açılmasını sağlayan yöntemler şunlardır:

  • Valsalva manevrası kullanarak kulak basıncını dengelemek
  • Kulaklara hafifçe masaj yapmak
  • Kulak damlası veya spreyi kullanmak
  • Sakız çiğnemek
  • Yutkunmak
  • Kulağa gliserin damlatmak

Kulak Tıkanıklığının Geçmesi Nasıl Sağlanmaktadır?

  • Sakız çiğnemek
  • Esnemek
  • Şeker emmek östaki borusunu açık tutmaktadır.
  • Eğer grip nezle gibi hastalığınız varsa uçak yolculuğunu tercih etmeyiniz.
  • Programınız gereği hava yoluyla seyahat etmek zorundaysanız, burun açıcı sprey kullanmanızı şiddetle öneriyoruz.
  • Uçuştan yarım saat önce burun spreyi veya damlası kullanmanız östaki borunuzun çalışmasını sağlayarak kulağınızın tıkanmasını engelleyebilmektedir.
  • Uçuşlarınızın iniş aşamasında uyumamanızı tavsiye ederiz, böylece tıkanıklığın erken farkına varabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın da iniş aşamasında uyumasına izin vermeyiniz. Dik oturtup su içirerek östaki borularının kapanmamasını sağlayabilirsiniz.
  • Yutkunma hareketleri de kulak tıkanıklığının geçmesinde faydası olmaktadır. Uçuş süresince sıvı tüketmek faydalıdır. Eğer valsalva denilen kulağa hava gönderme yöntemi uygulanacaksa bunu sakin ve yavaş yavaş yapmalısınız. Kulaktan kan geldiyse, işitme kaybı varsa ve birkaç saat olmasına rağmen hala geçmediyse doktorunuza danışmanız da fayda var.

Kulak Tıkanıklığını Açmada Bazı Yöntemler

Uçakta kulak tıkanıklığı ya da farklı zaman diliminde kulak tıkanması yaşamanız durumunda farklı yöntemler uygulanmaktadır. Kulakların tıkanması durumunda uygulayabileceğiniz yöntemler:

Çiğneme Ve Esneme Yöntemi

Çeşitli yüz hareketleri ile östaki tüplerini temizlemek mümkündür. Ağzınızı yukarı aşağı hareket ettirmek, esnemek, burnu sıkıştırıp yutkunmak ve sakız çiğnemek kulak tıkanıklığını giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Burunu Yıkama Yöntemi

Burun boşluğunu tuzlu su solüsyonuyla yıkamak, burundan ve sinüslerden fazla mukus gibi kalıntıların temizlenmesine yardımcı olmakta ve kulak tıkanıklığını gidermektedir. Bu yöntemlerin yanı sıra tuzlu ve burun spreyi kullanmak polen, bakteri ve toz gibi sinüslerin tahrişe neden olduğu durumların azalmasını sağlamakta ve beraberinde kulak tıkanıklığına engel olmaktadır.

Isı Uygulama Yöntemi

Kulak tıkanıklığının sebep olduğu kulak ağrısı varsa ısı, ağrının hafifletmesine yardımcı olmaktadır. Etkilenen kulağın üzerine sıcak bir bez uygulamak kulak tıkanıklığı ağrısının geçmesini sağlar.

Kulakları Yıkayıp Kurulama Yöntemi

Kulak kirini önlemek için düzenli bir kulak temizleme rutini oluşturmanız gerekmektedir. Duş aldıktan sonra ılık suyun bir kısmının kulaklarınıza akmasını sağlayınız. Temizlemek için dış kulağınıza ıslak bir bez kullanınız. Daha sonra dış kulağı nazikçe kurulayınız. Kulağa kulak pamuğu sokmamaya özen gösteriniz.

Valsalva Manevrası Yöntemi

Hafif derince bir nefes alınız

Ağzınızı kapayınız ve burnun kısmına hafifçe nefes çekiniz.

Burnunuzu kapayıp burada hapsolan havayı basınçla genze doğru üfleyiniz.

Östaki borusu içine hava basınç oluşturur kanal açılarak hava orta kulak içine itilir kulaklarınıza basınç ve açılmayı hissedersiniz. Bu genellikle basıncı eşitleyerek sorunu çözmektedir. Bu işlemi iniş kadar her tıkanmada, zaman zaman rahatsızlık hissettiğiniz zaman tekrarlayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi yaparken oldukça hassas davranınız yoksa sonuçları daha kötü olabilmektedir.

Kulak Tıkanıklığının Kalıcı Bir Tedavi Yöntemi Var Mıdır?

Uçak seyahatlerinde sık sık kulak problemleri yaşıyor musunuz? Kulaklarınızda basınç hissi sıklıkla oluyor mu? Sıklıkla kulağınız tıkanıyor mu?  Bu durum kronikleşmiş durumu göstermekte olup genellikle östaki kanal tıkanıklıkları nedeniyle olmaktadır. Günümüzde tüm bunların kalıcı olabilecek bir çözümü vardır. Sorun orta kulağınızdaki basıncın eşitlenmesini sağlayan östaki kanalında. Bu sık yaşadığınız kronik sorunun tedavisinde yeni yöntem olan kulak kanalı olan östaki kanalının balon yöntemiyle açılması sorununuzu çözebilmekte.

Yolculuk sırasında ve tatil boyunca bunun gibi hesapta olmayan sağlık sorunlarıyla ne yazık ki hepimiz karşılaşabiliriz. Bu tatsız sürprizlere karşı hazırlıklı olmak ise şart! Hiç merak etmeyin; seyahat sağlık sigortaları sayesinde poliçenizde bulunan teminatlar ve limitler doğrultusunda sağlık hizmeti alabilirsiniz. Genellikle acil sağlık sorunları ile ilgili tedavi görmenizi sağlayan seyahat sağlık sigortaları hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Seyahat Sağlık Sigortası Nedir, Seyahat Sağlık Sigortası Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Siz siz olun bedeninizi dinleyiniz ve seyahat öncesi sağlık kontrollerinizi yaptırınız. Çünkü seyahat sırasında yaşanan rahatsızlıklar seyahatinizin kalitesini düşürecektir.

Aklınızda cevaplanmamış soru işaretleri kaldı ise sizleri Avrupa Rüyası yurtdışı turları danışmanlarından destek almaya davet ediyoruz.

BLOG KATEGORİ