Yurtdışı seyahatiniz için her şey hazır. Ancak aklınızda hala “Yurtdışı çıkış harcı nedir?” gibi sorular varsa yazımızı okumalısınız.
Yurtdışına çıkış harcı yurt dışına giderken Türkiye'den TC Pasaportu ile çıkış yapanlardan alınan harçtır.
2020 için yurtdışı çıkış harç bedeli olan 50 TL, havalimanlarının çıkış kapılarında bulunan satış noktalarından yurt dışına çıkış harç pulu alınmak suretiyle ya da vergi daireleri, gümrük saymanlıkları, Maliye Bakanlığı’na ait harç büroları veya yetkili bankalara makbuz karşılığı ödenebilmektedir.
Yurtdışı çıkış harcını, havalimanında pasaport kontrolünden önce yatırmanız gerekiyor. Makbuz veya harç pulu, çıkış noktasındaki kontrol polisine, pasaportla birlikte veriliyor. Yurtdışı pulu burada bir köşesi kesilip size geri veriliyor. Güvenlik geçişinden sonra pasaport pulunun bir hükmü de kalmıyor. Ama siz yine de uçağa bininceye kadar yanınızda bulundurun.
Dilerseniz birden fazla harç pulu alıp saklayabilirsiniz. Bazen havalimanına geciktiğinizde bir de harç pulu alma kuyruğuna girip zaman kaybetmeniz gerekmiyor. Öncesinde alıp pasaportun arasında saklamakta fayda var.
Yurtdışı çıkış harç pulunu havalimanında makinelerde satın alabiliyorsunuz. Ödemeyi nakit veya kredi kartıyla yapabiliyorsunuz. Makinede öncelikle ödeme tipini seçiyorsunuz. Sonrasında kaç adet harç pulu satın almak istediğiniz belirtiyorsunuz. Nakit ödeme yapacaksanız tek tek kâğıt para girişi yapmanız gerekiyor. Ödeme yapıldıktan sonra varsa kâğıt para üstü ve yurt dışı harç pulu makinenin altındaki bölmeden size veriliyor.
Kredi kartı ile ödeme yapacaksanız temassız olanını seçmeniz işleminizi daha hızlı yapmanızı sağlar. Kredi kartınız temassız ödemeye uygun değilse talimatlara uyarak şifrenizi girerek ödemenizi yapın.
Yurt dışı çıkış harcı ödenmesini internetten yapmak artık mümkün. İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi https://ivd.gib.gov.tr ana sayfasında yer alan “Hızlı Ödeme” bölümünde “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” menüsü aracılığıyla harcı elektronik ortamda yatırılabiliyorsunuz.
Ödemeyi internetten yaptığınızda çıkış kapılarında görevli memura makbuz, dekont veya pul göstermenize gerek kalmamaktadır. Kontrol elektronik ortamda yapılıyor.
Havalimanında telaşa düşmemek için vaktiniz varsa aşağıdaki bankalara da harç pulu bedeli ödeme yaptığınızda size verilen dekont pul yerine geçmektedir. Unutmadan söyleyelim aldığınız bu dekontlar bir aylığına geçerli. Yurtdışı çıkış harcını yatırırken TC Kimlik numaranız ve pasaport numaranız gerekiyor. Bankadan aldığınız dekontu yurt dışına çıkarken görevli memura veriyorsunuz.