Yurtdışı Seyahati İçin Pasaportumun Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Avrupa Rüyası Blog

Şehrin gürültüsünden yoğun iş temposundan uzaklaşmak istiyor ve kendinizle ya da sevdiklerinizle dünyayı karış karış gezme hayalleri kuruyor musunuz? Bizler kurduğunuz bu hayalleri gerçekleştirmek üzere Avrupa Rüyası Tur Acentası olarak sınırlar ve okyanuslar ötesi ülke ve şehirlerde birbirinden benzersiz anılar biriktirmek için durmadan seyahat ediyor ve sizlere edindiğimiz yurtdışı seyahat tecrübelerimizi blog sayfamızda paylaşıyoruz. Bugünkü konu başlığımız ise pasaport ve pasaport sürenizin ülkelere göre değişen süreleri. Değineceğimiz konular Pasaport nedir? Kaç çeşit pasaport vardır? Pasaport başvurusu nereye yapılmaktadır? Pasaport çıkartırken gerekli evraklar nelerdir? 2024 pasaport ücretleri ne kadardır? Pasaport harç bedeli ve defter bedeli hangi bankalara yatırılmaktadır? Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir? Yurtdışına çıkmak için pasaportumun süresi ne kadar olmalıdır? Gibi aklınızda soru işaretleri oluşturmakta soruların cevaplarına yazımızda kısa ve öz cevaplar vereceğiz. Şimdiden keyifli okumalar ve bol seyahatler sizleri dileriz.

Pasaport Nedir?

Pasaport, bir çeşit yurtdışına seyahat ederken bizlerden talep edilmekte olan ikinci kimliğimizdir. İster eğitim ister tatil isterseniz de iş seyahati için yurtdışına seyahat ediniz. Pasaport çıkarmanız şart. Unutmayın! Pasaport olmadan başka ülkelere seyahat yok. Ancak birkaç ülke var ki bunlar pasaport istemiyor sizden. Ne istiyor diyorsanız da kimlik. Doğru okudunuz öyle ülkeler var ki sadece kimliğiniz ile bu ülkelere seyahat etmeniz mümkün. Bu ülkelere ise Avrupa Rüyası blog sayfasında kimlik ile seyahat gerçekleştirebileceğiniz ülkelere konu başlıklı makalemize göz atarak öğrenmeniz oldukça basit ve zahmetsiz. Pasaport sahibi olmak, okyanuslar ötesi ülkelerin kapısını aralamanın anahtarıdır. Peki, sizler yurtdışına seyahat etme plan ve programları içerisinde iseniz hangi pasaporta sahip olmanız gerektiğiniz ve pasaport sürenizin ne kadar olması gerektiğini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız da çok büyük bir soru değil. Bilmeyenleriniz için bizler Avrupa Rüyası yurtdışı tur programları düzenlemekte tur acentası olarak çıkacağınız yurt dışı seyahatinizde her daim yanınızda ve aklınızdan geçmekte soruların cevaplarına her an cevap verecek donanımda hizmet vermekteyiz.

“En iyi seyahat doğru seçilmiş yol arkadaşı ile keyifli ve eğlenceli bir hale dönüşür…”

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

Çalıştığınız ve içerisinde yer aldığınız meslek grubuna göre pasaport sahibi olabileceğiniz biliyor muydunuz? Yurtdışına seyahat etmek için sahip olabileceğiniz ve sizlere en uygun pasaport çeşitleri şu şekildedir:

1. Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

  • Türk vatandaşları ve KKTC vatandaşlarının 6 ay geçerli süre ile alabileceği umama mahsus pasaport türüdür.
  • Yurt içinde il ve ilçe nüfus müdürlüklerinden alınır.
  • Yurtdışında ise; Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından alınmaktadır.
  • 18 yaşından küçüklere en fazla 5 yıl süreli tanınır.
  • 18 yaşından büyüklere ise en fazla 10 yıl süre ile bu pasaport verilmektedir.

2. Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

TBMM eski üyeleri, bakanlar, birden üçe kadar derecelerde görev yapmakta olan devlet memurlarına verilmekte olan özel pasaporttur. Bu pasaport ile:

  • Bu pasaport ile vizesiz birçok ülkeye seyahat etmek mümkün.
  • Bu pasaporta sahip kişilerin çocukları 25 yaşına kadar bu pasaport ile seyahat etme hakkına sahiptir.

3. Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Bilimsel/Kültürel araştırma yapmak üzere yurtdışı seyahatleri gerçekleştiren akademisyenler, sarı basın kartına sahip resmi görevliler, resmi görev üzerine yurtdışına görevlendirilen kişiler bu pasaporta sahiptirler. Bu pasaport ile:

  • Bazı ülkelere vizesiz seyahat mümkün
  • Gri pasaport sahibi olmak için kurum onaylı talep formu, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı veya nüfus cüzdanı gibi belgeler sizden talep edilmektedir.

4. Diplomatik Pasaport

Yargıtay, Danıştay, Sayıştay üst düzey yetkili kişilere, Konsolosluk ya da Büyükelçilerde görev yapmakta olan T.C vatandaşlarına, TBMM üyelerine yurtdışına seyahat etmek üzere verilen seyahat pasaportudur.

5. Geçici Pasaport

Pasaportunuzu yurtdışı seyahatiniz sırasında kaybetmeniz durumunda ya da pasaport süresinin bitmesi gibi bir durumla karşılaştığınızda; Türk konsoloslukları tarafından tek bir sefer için ülkeye dönmeniz amacıyla sizden hiçbir bedel talep edilmeden verilen geçici verilen pasaport çeşididir.

Peki, bizlerin alabileceği pasaport çeşidini öğrendikten sonra pasaport başvurusunu nereye yapmalıyız?

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılmaktadır?

Yurtdışına seyahat etmek için pasaport başvurusunda bulunmak istiyorsanız Alo 199 Vatandaşlık Etkileşim Merkezlerini direk arayarak başvuru yapabileceğiniz gibi; pasaport online başvuru sistemi olan randevu.nvi.gov.tr web adresi üzerinden de kolayca pasaport başvuru randevusu alarak pasaport başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Çıkarmak İçin Sizden Talep Edilmekte Evraklar Nelerdir?

Gerekli belgeler, alınacak pasaport türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.  Ancak tüm pasaport türleri için çoğunlukla aşağıdaki belgeler sizlerden talep edilmektedir. Pasaport çıkartırken istenmekte belgeler şu şekildedir:

  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Pasaport harç ve defter ücreti
  • Varsa eski pasaport
  • Reşit olmayan bireyler için muvafakatname

Ayrıca pasaport başvurusundan önce emniyet güçlerine parmak izi verilmesi gerekmektedir.

2024 Pasaport Ücretleri Ne Kadardır?

Günümüz 2024 yılı itibariyle pasaport ücretlerine baktığımızda geçen yıllara oranla fiyatların oldukça arttığını görüyoruz. Ancak insan keşfettikçe ve yeni yerler gezip gördükçe daha mutlu ve hayata daha pozitif bakmaktadır. Bir ülke gezmek için yola çıktığınızda artık sizi hiçbir güç durduramaz. Seyahat etmek iyileştirir ve zihni yeniler. Sizlerde yurtdışına seyahat etmek üzere pasaport çıkartacaksanız güncel 2024 pasaport ücretleri şu şekildedir

2024 Pasaport harcı ve defter bedeli ücretleri:

Süre

Harç Ücreti

Defter Ücreti

Toplam

6 Ay

1639,30 TL

790 TL

2429,30 TL

1 Yıl

2396,60 TL

790 TL

3186,60 TL

2 Yıl

3912,60 TL

790 TL

4702,60 TL

3 Yıl

5558,30 TL

709 TL

6348,30 TL

4-10 Yıl

7833,00 TL

709 TL

8623,00 TL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasaport çıkartma ve ödeme işlemleri hakkında aklınızda soru işareti bırakmadıysak şimdi asıl konumuza geri dönebiliriz. Pasaport geçerlilik süresi nedir? Ve hangi ülke ne kadar pasaport süresi sizlerden talep etmektedir? Bu konulara açıkça yazımızda değineceğiniz.

Pasaport Geçerlilik Süresi Uzatma Nasıl Yapılır?

Pasaport tarihini uzatmak için yerine getirmeniz belli başlı prosedürler vardır. Pasaport yenilemek için zamanında tamamlamanız gerekmekte evraklar listesi şu şekildedir?

  • Nüfus Cüzdanı, TC kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesinin güncel olup ibraz edilmesi
  • 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Eski pasaportunuz
  • 18 yaş küçüklerde muvafakatname 
  • Öğrenciler için ilgili kurum tarafından onaylanmış bir öğrenci belgesi

Başvuru esnasında bu evraklar yanınızda olmalıdır. Pasaport Yenileme işlemi için şahsi olarak başvuru yapılması şarttır. Pasaport yenilemek için belirlenen harç ve defter tutarının mutlaka ödenmiş olup dekont yanınızda olmalıdır. Pasaport yenileme başvurunuzu bu evraklar ile gerçekleştirebilirsiniz.

Pasaport Uzatma Nasıl Yapılır? Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?

Pasaport süreniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ALO 199’u arayarak ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresini ziyaret ederek randevunuzu oluşturabilirsiniz. Online olarak randevu talebi oluşturmak için takip edilmesi gereken adımlar:

  • https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giriniz
  • “ Pasaport “ sayfasına giriş yapınız
  • Size uygun pasaportu seçiniz
  • Devam et butonuna tıklayınız
  • Bağlı bulunduğunuz İl ve İlçe Nüfus Müdürlüğünü bulduktan sonra tıklayarak seçim yapınız
  • İşlem yapmak istediğiniz kişi seçimini yapınız
  • Size en uygun olan randevu saatini ve tarihini seçiniz
  • Telefonunuza iletilen doğrulama kodunu girip işlemi sonlandırınız.

Pasaport

Yurtdışına seyahat etmek için 4 farklı pasaport çeşidi vardır. Pasaport türüne göre yenileme süreçleri şu şekildedir:

Yeşil Pasaport Süre Uzatma

Memur ve ailelerine verilen hususi pasaportun süresi 5 yıl ile sınırlıdır. Dolayısıyla bu süre tamamlandığında yenileme işlemi yapmak gerekir.

Bordo Pasaport Süre Uzatma

Bordo pasaportun geçerlilik süresi talebe göre 6 ile 10 yıl arasında değişkenlik gösterir. Süre dolduktan sonra yenilemek için toplam harç bedelinin ödenmesi gerekir.

Siyah Pasaport Süre Uzatma

Diplomatik pasaport alınması en zor olan pasaport türlerinden biridir. Siyah pasaport süre uzatma için müracaatların Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümüne yapılması gerekir.

Gri Pasaport Süre Uzatma

Hak sahipleri gri pasaportu sadece görev süreleri boyunca kullanabilirler. Seyahat amaçlı olarak kullanımı mümkün değildir.

Pasaport Uzatma Ücretleri Ne Kadar?

Pasaport uzatma işlemi özel olarak ücretlendirilmez. Standart pasaport ücretleri, uzatma işlemlerinde de geçerlidir.

Sizlerde pasaport sahibi olmak ve pasaport sürenizi yenilemek için Avrupa Rüyası acentasından destek alabilir ve Avrupa Rüyası yurtdışı turları kapsamında gerçekleştirilen bin bir eşsiz seyahat deneyimlerine katılabilirsiniz. Durmayın. Hayat bekletilmeye gelmiyor. En uygun zamanda sizde elinizde pasaportunuz Avrupa Rüyası yurtdışı turları koltuklarında şimdiden yerinizi ayırtınız.

2019, 2020 ve 2022 yıllarında üst üste “Yılın En İyi Seyahat Acentası“ ödülüne layık görülmüş; Avrupa da ayak basılmadık, gezilip görülmedik ülke bırakmayana kadar hep yollarda olmaya kendini adamış; yıllardır hayalini kurduğunuz ancak hep ertelemek zorunda kaldığınız yurtdışı tatili uygun fiyat ve indirimlerden yararlanmak için Avrupa Rüyası ile seyahatte ve yenilikleri takipte kalınız…

Pasaport Geçerlilik Süresi Nedir?

Pasaport başvurusu yaptıktan sonra harç yatırma aşamasında sizler talep ettiğiniz pasaport geçerlilik süresine göre ücret öderseniz. Aklınız karıştı ise 2024 Pasaport harcı ve defter bedeli ücretleri tablosuna aylara göre ödemeniz gerekmekte tabloyu inceleyebilirsiniz. Pasaport Geçerlilik süresi, Pasaport belgeniz ile ne kadar süre yurtdışında seyahat edebileceğinizi göstermektedir.
Ülkeler, asgari pasaport geçerlilik süresine göre vize vermektedir. Bu süre bazı ülkelerde 6 ay bazı ülkelerde 3 ay, bazı ülkelerde 1 ay, bazı ülkeler ise 1 yıl geçerlilik süresi olmak üzere değişkenlik gösterebilmekte olup Pasaporta sahip kişilerin vize başvurusunu kabul etmektedirler.

Ülkelere Göre  

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

 6 AY (Göçmen Olmayan vizeler için)

Kanada

6 AY

Meksika

6 AY

Avusturalya

3 AY

Çin Halk Cumhuriyeti

Seyahat süresi kadar geçerli

Hindistan

6 AY

Suudi Arabistan

6 AY

Almanya

3 AY

Avusturya

3 AY

Belçika Krallığı

3 AY

Bosna - Hersek

3 AY

Bulgaristan

3 AY

Çek Cumhuriyeti

3 AY

Danimarka

3 AY

Estonya

3 AY

Finlandiya

3 AY

Fransa

3 AY

Hırvatistan

3 AY

Hollanda

3 AY

İngiltere

6 AY

İspanya

3 AY

İsveç

3 AY

İsviçre

3 AY

İtalya

3,5 AY

İrlanda

---

İzlanda

3 AY

Karadağ

---

Kıbrıs Rum Kesimi

3 AY

Kosova

---

Letonya

3 AY

Lihtenştayn

3 AY

Litvanya

3 AY

Lüksemburg

3 AY

Macaristan

3 AY

Malta

3 AY

Norveç

3 AY

Portekiz

3 AY

Polonya

3 AY

Romanya

6 AY

Sırbistan

6 AY

Slovakya

3 AY

Slovenya

4 AY

Yunanistan

3 AY

Afganistan

---

Andora

3 AY

Angola

6 AY

Arjantin

6 AY

Aruba

---

Azerbaycan

1 AY

Bangladeş

6 AY

Beyaz Rusya

6 AY

Barbados

6 AY

Belarus

3 AY

Belize

6 AY

Benin

6 AY

Birleşik Arap Emirlikleri

3 AY

Bonaire

---

Bostwana

6 AY

Brezilya

6 AY

Brunei

6 AY

Burkina Faso

9 AY

Burundi

6 AY

Cape Verde

---

Cayman Adaları

---

Cezayir

6 AY

Coco Adaları

6 AY

Çad

6 AY

Doğu Timor

6 AY

Dominik

---

Endonezya

6 AY

Eritre

6 AY

Etiyopya

6 AY

Falkland Adaları

6 AY

Fildişi Sahilleri

6 AY

Filipinler

6 AY

Fransız Guyanası

3 AY

Gabon

6 AY

Gana

6 AY

Grenada

6 AY

Guadelope

6 AY

Guetamala

6 AY

Guyana

6 AY

Güney Afrika

1 YIL

Güney Kore

3 AY

Gürcistan

6 AY

Hindistan

6 AY

Irak

6 AY

İsrail

6 AY

Kamboçya

6 AY

Kamerun

6 AY

Katar

6 AY

Kazakistan

6 AY

Kenya

6 AY

Kiribati

6 AY

Kolombiya

6 AY

Kongo

Seyahat süresi kadar geçerli

Kongo Demokratik Cumhuriyeti

6 AY

Kuveyt

6 AY

Kuzey Kore

Seyahat süresi kadar geçerli

Küba

Seyahat süresi kadar geçerli

Laos

6 AY

Lesotho

6 AY

Liberya

6 AY

Libya

6 AY

Lübnan

6 AY

Makedonya

6 AY

Malavi

6 AY

Maldiv Adaları

Seyahat süresi kadar geçerli

Malezya

6 AY

Mali

6 AY

Marshal Adaları

3 AY

Martinik

3 AY

Mayotte

6 AY

Mısır

6 AY

Mikronezya

4 AY

Moğolistan

1 YIL

Moldova

6 AY

Monako

3 AY

Myanmar

6 AY

Nepal

6 AY

Nijer

6 AY

Nijerya

6 AY

Nikaragua

6 AY

Orta Afrika Cumhuriyeti

Seyahat süresi kadar geçerli

Özbekistan

3 AY

Pakistan

Seyahat süresi kadar geçerli

Panama

6 AY

Paraguay

6 AY

Peru

6 AY

Ruanda

6 AY

Rusya

6 AY

Samoa

6 AY

Senegal

6 AY

Singapur

6 AY

Sri Lanka

6 AY

St. Maarten

3 AY

Sudan

6 AY

Surinam

6 AY

Suriye

6 AY

Tacikistan

6 AY

Tanzanya

6 AY

Tayland

6 AY

Tayvan

6 AY

Tobago

Seyahat süresi kadar geçerli

Togo

3 AY

Tonga

6 AY

Tunus

6 AY

Tuvalu

6 AY

Türkmenistan

6 AY

Uganda

1 YIL

Ukrayna

1 AY

Umman

6 AY

Ürdün

6 AY

Venezuela

6 AY

Vietnam

6 AY

Yemen

6 AY

Yeni Kaledonya

3 AY

Yeni Zelanda

3 AY 

Zaire

3 AY

Zambiya

3 AY

Zimbabve

6 AY

BLOG KATEGORİ