Yurtdışında Hat Alma Ve İnternet Kullanımı

Avrupa Rüyası Blog

Yurtdışında Hat Alma Ve İnternet Kullanımı

Yurtdışına seyahat edecek birisinin uçak bileti, konaklama, gezilecek yerler araştırmalarını yaptıktan sonra karşı karşıya kaldığı en önemli konulardan birisi hiç şüphesiz gidilecek ülkede internet kullanımı konusudur. Gidilen ülkelerde genellikle belirli noktalarda ve turistik merkezlerde ücretsiz WİFİ noktaları bulunsa da; istediğiniz anda internete ulaşabilmek ya da ülkenizden birisini aniden arayabilmek için gittiğiniz ülkede geçerli olan bir SIM karta ihtiyacınız olacaktır.

Geçmişte oldukça zahmetli bir iş gibi gözüken telefonunuzun yurtdışında da kullanımı veya hattınızın yurtdışında da geçerli olması konuları altyapı düzenlemeleri ve teknolojik gelişmeler sonucunda artık saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilen hizmetler haline geldi.

Yurtdışı turu internet kullanımı ve yurtdışında hat alma konularını merak ediyor ve aklınıza takılan sorulara cevap arıyorsanız bu içerik tam size göre! Yurtdışı turlarınızda internet kullanımı hakkında her şeyi sizin için araştırdık. İşte yurtdışında internet kullanımı ve gittiğiniz ülkeden hat alma detayları:

Yurtdışı Seyahatlerinizde Telefon ile Konuşma

Yurtdışı turunda telefon iletişimi ve konuşma denildiğinde aklınıza cep telefonu ile yapacağınız konuşma, sms ve mobil internet servisleri gelmelidir. Türkiye sınırları içerisinde mobil telefon altyapı ve servisleri 3 farklı GSM şirketi üzerinden gerçekleştirmekte olup bunların yanı sıra alt operatörlere ait hatlar da bulunmaktadır.

Peki, yurtdışı seyahatine çıkmadan önce mevcut telefon hattınızın ve eğer var ise mevcut tarifenizin yurtdışında da geçerli olması için neler yapmalısınız? Ya da yurtdışında telefonunuz ile iletişim kurmak için yapmanız gereken herhangi bir ayar ya da düzenleme var mıdır? Bu soruların cevapları ve yurtdışında internet kullanımı konusu biraz kafa karıştırıcı gibi görülse de aslında sistem basit ve oldukça kolay.

İşe öncelikle yurtdışından hat alma ya da yurtdışında telefon kullanımı konularında en çok merak edilen soruyu cevaplamak ile başlayalım. Yurtdışına seyahat edecek çoğu kişinin merak ettiği en genel soru ‘tüm Avrupa’da geçerli olan telefon hattının hangisi olduğu sorusudur. Türkiye’de kullanmış olduğunuz operatörlülerin hepsinin Avrupa ülkelerindeki GSM operatörleri ile ‘roaming’ yani dolaşım anlaşması bulunduğunu belirtmemiz gerekmektedir. Bu durumda Türkiye’de geçerli olan mevcut hattınızı yurtdışında kullanmak için herhangi bir düzenleme yapmanıza gerek yoktur. Ancak yurtdışı turunda başka bir ülke sınırlarına girdiğiniz anda operatörünüz ‘dolaşım’ dediğimiz o ülkenin operatörleri aracılığıyla hizmet vermeye başlayacağı için bunun ücretlendirmesi farklı olacaktır. Ne demek istediğimizi daha detaylı bir şekilde açıklarsak; başka bir ülkede dolaşım sınırlarında Türkiye operatörünüzü kullanırken dolaşım dediğimiz hizmet alma kapsamında farklı bir ücretlendirmeye tabii olabilirsiniz. Bunun hakkında detaylı bilgiyi ve ücretlendirme paketlerini operatörünüz ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.

Eğer Türkiye’de kullandığınız operatör ile iletişim kurduğunuzda size sunulan yurt dışı konuşma fiyatları veya internet paket fiyatlarının çok pahalı olduğunu düşünüyorsanız bu durumda seyahat edeceğiniz ülkeden yerel bir hat alma seçeneğine yönelebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken seyahat edeceğiniz ülkeden ya da genellikle havalimanında yer alan noktalardan o ülkenin yerel operatörlerinin size sunduğu internet ve konuşma paketlerine göz atarak herhangi birini tercih etmek olacaktır. Bu işlem yurtdışında hat almak olarak tanımlanır ve kısa süren işlemler sonrasında o ülkenin yerel operatörlerinden herhangi birinin sim kartı artık sizin olacaktır. Bu konuda avantajınız şu şekilde olabilir; genelde Avrupa Birliği ülkelerinden satın alacağınız geçerli bir telefon hattı diğer AB ülkelerinde de geçerli olacağı için; kısa süre içerisinde AB ülkelerine başka seyahatler de düşünüyorsanız bu hattı alabilir ve tüm Avrupa ülkelerinde internet hizmetini kolayca kullanabilirsiniz.

Yurtdışı Turunda İnternet Kullanımı ile İlgili Merak Edilen Sorular

Genel bilgileri verdikten sonra yurtdışı turunda internet kullanımı ve yurtdışında telefon kullanımı konularını daha detaylı bir şekilde anlatmaya başlayabiliriz. ‘Yurt dışına çıkıyorum ama mevcut hattımı yurt dışında nasıl kullanacağımı bilmiyorum’ diyorsanız sizin için hazırladığımız soru-cevaplar ile yol haritanızı daha da net bir şekilde belirleyebilirsiniz.

En çok sorulan sorulardan birisi Roaming dediğimiz ‘Uluslararası Dolaşım’ servisinin ne olduğudur. Uluslararası dolaşım demek kendi ülkeniz sınırları içerisinde kullandığınız mobil telefon hattınızın yurt dışındaki yabancı şirketlerin iletişim ağına katılması ve siz o ülke sınırları içerisinde iken size hizmet verebilmesi için gerekli olan dolaşım iznidir. Dolayısı ile siz telefonunuzu uluslararası dolaşıma açmadığınız sürede sadece kendi ülkeniz sınırları içerisinde bir hizmet almayı kabul edeceğiniz için; ülkeniz sınırları dışına çıktığınızda bu hattınız üzerinden iletişim sağlayamayacaksınız. Bu sebeple mevcut hattınız yurtdışında da aktif olarak kullanmak istiyorsanız sorun yaşamamak adına yurt dışına çıkmadan önce Roaming yani uluslararası dolaşım seçeneğini aktif etmelisiniz.

Yurtdışında telefon kullanmak denildiğinde en çok merak edilen sorulardan bir diğeri de yurt dışında cep telefonu konuşma ücretlerinin ne kadar olduğu konusudur. Bu sorunun belirli bir net cevabı yoktur çünkü bu konu her bir GSM operatörüne ve her ülkeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olan şudur; yurtdışındaki konuşma ücretleri Türkiye’deki tarifelere göre daha pahalıdır.

Yurtdışı turu öncesinde kullandığınız operatörden bilgi aldınız ve yurtdışı tarifelerinin çok pahalı olduğuna karar verdiniz diyelim; bu durumda iletişim kurmaya devam etmek istiyorsanız gideceğiniz ülkeden yerel bir operatör almanız gerekmektedir. Bu konuda en çok sorulan soru ise en ucuz yurtdışı telefon hattının hangisi olduğudur. Her ülkenin kendine ait mobil operatörü ve farklı fiyatlandırması bulunduğu için bu konuya gittiğiniz ülkeye göre hizmet veren operatörleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Her bir operatörde tıpkı bizde olduğu gibi paketler bulunmaktadır. Size tavsiyemiz en uygun olan ve internet kullanımınız fazla ise GB olarak da yüksek bir tarife tercih etmenizden yanadır. Eğer birden çok şehir ziyaret edecekseniz neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde geçerli olan operatörlerden seçim yapmanız size kolaylık sağlayacaktır. Bu operatörler arasında en çok bilinenleri Orange, Wind, Lebara ve TIM isimli operatörlerdir.

Yurtdışı seyahatine çıkmadan önce telefon kullanımı ile ilgili en çok merak edilen konulardan bir diğeri de yabancı ülkede bulunduğunuz süre içerisinde telefonunuza dışarıdan gelecek bir aramayı cevaplama durumunuzdur. Eğer yurtdışında iseniz ve ülkenizden gelen bir aramayı cevaplarsanız bu görüşme ücretlendirilir ve faturanıza yansıtılır. Bu ücret her bir operatöre göre değişir.

Peki, yurtdışında hat alma nereden olur ve yurtdışında hat almak için nelere ihtiyaç vardır? Türkiye’den yurtdışına çıktığınızda; 10-15€ gibi bir ücrete Avrupa ülkelerinin tamamında geçerli olan hatlardan satın alabilir, bu hattı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. O ülkeye ait havalimanında bulunan mağazalardan kullan-at bir SIM kart satın alabileceğiniz gibi; bu hatları şehir merkezlerinde bulunan noktalardan da temin edebilirsiniz. Yurtdışında hat almak için sizden istenecek tek belge adınıza düzenlenmiş geçerli bir pasaport olacaktır.

Teknolojinin ilerlemesi ve fiziki sim kart alıp onu telefonuna takma konusu zahmetli olmaya başlaması ile birlikte; özellikle çok fazla seyahat edenler için kurtarıcı bir uygulama yapılmıştır. Son zamanlarda çok popüler olan ve E-SIM diye tanımladığımız bu hizmet ile telefonunuza indirdiğiniz bir uygulama sayesinde gideceğiniz ülkenin yerel operatörlerinin size sunduğu tarifelerden istediğinizi tercih edebiliyorsunuz. Gittiğiniz ülkede fiziki olarak bir sim kart

almaya gerek kalmadan uygulama üzerinden size tanımlı olan e-sim hizmeti ile yurtdışında da internet kullanımını sağlayabiliyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken tek şey; telefon modelinizin e-sim teknolojisini desteklemesidir.

BLOG KATEGORİ